Massale vissterfte aan de Westerweg door gebrekkig onderhoud

HSV Purmerend Broca Media
Foto: Broca Media.nl

Purmerend – Het onderhoud aan de sloten laat te wensen over met veel dode vis als gevolg.

Het was een troosteloos aanzicht. Overal onder en rond het ijs dode vissen. In de weinige wakken dieren die angstig naar lucht hapten. Dit trof een actief lid van Hengelsport Vereniging Purmerend gister aan. Zonder te aarzelen werd Robert de Jong van de Hengelsportvereniging Purmerend gealarmeerd.

De Jong, die algemeen bestuurslid van de vereniging is, belt op zijn beurt Ron Vermeren de voorzitter van HSV Purmerend. Ron pleegt daarna de nodige telefoontjes om de hele carrousel aan het werk te krijgen. Midwest Nederland wordt ook door Vermeren ingeschakeld. Die beschikken weer over een ‘Vis-ambulance’ en kan in de kop van Noord-Holland bijstand verlenen aan in nood verkerende vissen.

“Dan gaat het snel”, zegt de Jong. Na de eerste melding duurt het enkele uren voor er met het daadwerkelijke redden van dieren kan worden begonnen. Alle leden van HSV Purmerend ontvangen een telefoontje met het dringende verzoek naar de Westerweg te komen.

Viskleding

Vele staan daar in hun viskleding die niet geschikt is voor deze koude reddingsactie. Toch gaan er een aantal van hen in een soort van droogpakken te water. Overal liggen vissen naar lucht te happen en voor een grootdeel van hen komt de hulp te laat. Zij overlijden terwijl deze sportvissers hun uiterste best doen.

Er is geen redden aan en gezamenlijk scheppen zij alleen op zaterdag ruim 100 kilo overleden vis uit het water. Her en der zitten vissen onder het ijs geplakt en kunnen geen kant op. De in aller haast gehakte wakken bieden enig soelaas, maar de clubleden zien de situatie als hopeloos.

De inmiddels gearriveerde Vis-ambulance medewerkers vechten voor het leven van de hulpeloze dieren. Met een electrische vangnet kunnen zij de vele vissen lichtelijk verdoven om vervolgens over te zetten. Uitkomst biedt het water aan de andere kant van de Westerweg. Daar zijn inmiddels wakken gehakt en draaien pompen op volle toeren om zuurstof aan te maken.

Halfbevroren

Een visliefhebber staat daar tot zijn middel in het koude en halfbevroren water. In zijn handen een levenloze Karper die hij liefdevol heen en weer beweegt. De aanblik is emotioneel, maar de man geeft ondanks zijn bijna bevroren handen niet op. Plotseling beweegt de vis en verdwijnt onder water. Hij slaat een zucht van opluchting en probeert zijn versteende handen warm te blazen. Veel tijd heeft hij echter niet, het volgende slachtoffer wordt hem aangegeven.

Op de kant lopen twee dames en doen wat zij kunnen. Deze goed geoliede machine draait op maximaal. In de tussentijd worden deze natuurliefhebbers getrakteerd op warme koffie en een broodje. Na een korte pauze gaan ze weer te water.

Secretaris Joey Verf belt met diverse instanties met een hulpvraag. Helaas is er niemand te bereiken. Onverminderd gaat de reddingsactie door. De dierenambulance van Pim Langerijs is ondanks materieel pech en weinig vrijwilligers de enige die te hulp schiet met het hakken van wakken. Verf is daar uiterst goed over te spreken. Alle vrijwilligers hebben een monsterklus geklaard en vele honderden vissen gered.

Vrijwilligers

De zondag liet eenzelfde beeld zien. Weer staan daar zonder enige hulp van buitenaf een tiental vrijwilligers. Zonder mopperen worden er weer honderden visser dood uit het water gehaald en diverse overgezet naar de andere kant van de weg.

Passerende automobilisten steken hun duimpje op voor deze geweldige groep mensen van HSV Purmerend die hun weekeind hebben besteed aan het redden van heel veel vis. Toch moet de groep op zondagmiddag besluiten te stoppen. De meeste vis is overleden of niet meer te helpen.

De komende week zal duidelijk worden hoe groot deze kleine natuurramp geweest is. Dan zal het ijs verdwijnen en de opruimwerkzaamheden van dode vis beginnen. Joey Verf is super trots op zijn vereniging en leden die als leeuwen geknokt hebben.

Zuurstof

Een zuurstoftekort in het water is de meest aannemelijke oorzaak. Het slechte onderhoud van de sloten zorgt voor veel bodemverontreiniging. Daarbij sluit de vorst de wateroppervlakte af. Hierdoor wordt de leefruimte te krap en ontstaat er een tekort aan zuurstof. Door het verminderen van het aantal vissen neemt de overlevingskans toe.

De afvaldumping van afgelopen week, even verderop aan de Westerweg heeft naar alle waarschijnlijkheid niets met deze massale vissterfte te maken. Daar werden op 9 december twee vaten met mogelijk drugsafval uit het water gehaald en afgevoerd.

Zondagmiddag gingen de visliefhebbers moe en koud huiswaarts. De komen de week hopen zij watermonsters te kunnen nemen om te zien wat de werkelijke oorzaak is geweest. Zelf ergens vissen in nood gezien? Ga naar: https://visseninnood.nl en doe uw melding. Mogelijk kan er veel vis-leed voorkomen worden.

Taal of tikfoutje gezien? Laat het ons weten: Tikfoutje@BrocaMedia.nl