Martin Rijkenberg loopt zijn laatste halve Marathon met twee nieren

Martin Rijkenberg Broca Media
Foto: Broca Media.nl

Purmerend – Martin (60) is een fervent hardloper en daar komt mogelijk een einde aan.

Martin viel onze redactie op na een valpartij tijdens de Marktstadrun op 4 september jongs leden. Na een goed gelopen wedstrijd kwam Rijkenberg aan bij de finish. Vlak daarvoor struikelde hij over een uitgerolde inloopmat waar hij overheen moest.

Met een doffe dreun kwam hij uiteindelijk op de stenen ondergrond terecht. Martin dacht maar aan één ding en dat was de finish halen. Met een van pijn vetrokken gezicht krabbelde hij op om de laatste meters uit te lopen.

Even na de finish zakte hij uiteindelijk in elkaar waarna de EHBO hem te hulp schoot. De korte versie van de eerste diagnose luidde, schouder uit de kom. Hij verrekte van de pijn en kon daags na het evenement niet aan het werk.

Intensief

Dokters bezoeken volgden waarna een behandel traject werd opgestart. Intensieve fysiotherapie moest deze sportman weer op de been krijgen. Dat is inmiddels met succes afgehandeld en hij werkt zelfs weer een paar uur per dag.

Martin werkt bij de technischedienst van EBS aan het Nieuwe Gouw. Zijn werkgever paste probleemloos zijn werktijden aan. Zijn directe chef René Goos is zeer begaan met Martin die al 36 jaar naar volle tevredenheid zijn werkzaamheden doet.

Ook kreeg hij vanuit zijn werkgever alle gelegenheid voor de doktersbezoeken en herstel. Volgens Goos is Rijkenberg een graag geziene en trouwe werknemer. “Zo’n man moet je vertroetelen en koesteren”, volgens Goos.

Marathon

Weken na de valpartij is Rijkenberg er klaar voor en loopt in Amsterdam zijn laatste halve Marathon met twee nieren. Na deze run zal hij een nier afstaan aan zijn vrouw die al sinds 22 jaar nierpatiënt is. Vlak na de geboorte van één van hun kinderen werd haar nierfunctie steeds minder om op nog maar 17% te blijven hangen.

Om te overleven is een donornier nodig, maar vindt die maar. Al snel werd de oplossing gevonden, Martin zou er één afstaan om het leven van zijn vrouw te redden. Het hechte gezin deelde deze informatie met de naaste familie waardoor zwager Timo opperde om zijn nier te gebruiken. Uiteindelijk was hij familie en dat zou de kans op eventueel afstoten kleiner maken.

Tijdens de onderzoeken bleek de zwager niet geschikt. Martin was de tweede in lijn van beschikbare donornieren. Snel werd de schakeling gemaakt en hij onderging de daarbij behorende onderzoeken. Uiteindelijk bleek Rijkenberg geschikt.

Operatie

Martin had wel een wens en dat was zo gezond mogelijk de operatie ondergaan. Dus liep hij zo veel als mogelijk om zijn conditie op te krikken tot een ongekend niveau. De val tijdens de Marktstadrun was dus een dikke streep door de rekening.

Weken gingen voorbij waarbij alleen wandelen mogelijk was. Vlak voor de Dam tot Dam loop werd Martin door zijn artsen geschikt bevonden om weer aan hardloopwedstrijden te gaan deelnemen. Met twee benen starten hij vol goede moed weer aan zijn trainingen.

Aanstaande 16 oktober staat Martin aan de startstreep van de halve Marathon van Amsterdam. Speciaal voor deze gelegenheid heeft de Lopers Company hem in een nieuw shirt gehesen. Mede-eigenaar Robert Teunisse schoot de ongeluksvogel direct te hulp.

Definitief

Deze Marathon is definitief de laatste met twee nieren. Of hij na de ingreep ooit weer zal hardlopen blijft de grote vraag. Wij (Broca Media) bij hem volgen. Deze goedlachse vriendelijke man verdient dat.

Onze redactie wenst het gezin Rijkenberg heel veel sterkte en geluk voor de toekomst.