Legendarische opnamen en weergave van Ajax Amsterdam 1967

Johan Cruijff Broca Media
Foto: Pixabay
Documentaire – De voetbalwedstrijd tussen Real Madrid en Ajax in Amsterdam was min of meer een teleurstelling. De Amsterdammers kwamen niet verder dan een gelijkspel.

En ondanks de niet minder dan briljante Rinus Michels konden de veldspelers weinig doen tegen het oppermachtige Real. De revanche werd gespeeld in Madrid tijdens het seizoen 1967/1968. Bert Haanstra ging met zijn favoriete voetbalclub mee naar Spanje om er de documentaire ‘Retour Madrid’ te maken. Beelden om het koud van te krijgen.

Michels

Een Rinus Michels die op een schoolbord de strategie uitlegt. En een piepjonge Cruijff die in beide wedstrijden glansrollen vertegenwoordigd. Maar ook namen als Sjaak Zwart, Benny Muller en Piet Keizer doen oude tijden herleven. In de thuiswedstrijd moeten de Amsterdammers het opnemen tegen het grote Real Madrid.

Prachtige opnamen van een hele jonge Johan Cruijff die in het vliegtuig in gesprek is met de piloten. De wedstrijd in Madrid is zenuwslopend en dat wordt door Haanstra weergaloos weergegeven. Het verslag van Haanstra maakt ons binnen enkele minuten voetbalfans. Dit is een registratie van een van de meest gedreven en beste filmmakers die Nederland ooit gekend heeft.

Menigeen zal bij het kijken naar deze beelden vergeten dat deze beelden 53 jaar geleden gemaakt zijn. Hierbij zal de kijker alsnog denken, dat Ajax de winst mee naar huis zal nemen.