Landelijke Open Monumentendag 2022 

Middenbeemster Broca Media
Foto: Aangeleverd

Purmerend 10 en 11 september is het in heel Nederland weer Open Monumentendag.

Het landelijke thema dit jaar is ‘Duurzaam duurt het langst’. In Purmerend en de Beemster zijn tal van monumenten te zien.

Speciaal voor Open Monumentendag is een gecombineerde wandelroute gemaakt door de binnenstad van Purmerend 3 kilometer en een fietsroute 25 kilometer door de polder en UNESCO-werelderfgoed de Beemster.

De route gaat langs interessante monumenten en plekken, verduurzaamde en herbestemde monumenten. Bezoekers kunnen de routes zelf wandelen of fietsen. Het is ook mogelijk om onder begeleiding van een gids van het Gilde door de binnenstad te wandelen. Geert Heikens verzorgt een wandeling door het beschermde dorpsgezicht van Middenbeemster.

Duurzaamheid

Tijdens open dag zijn er ook interessante presentaties en lezingen over duurzaamheid. In de trouwzaal van het Purmerends Museum geeft amateurhistoricus Ber de Lange op zaterdagmiddag een presentatie over herbestemming en hergebruik van monumenten. In het Agrarisch Museum Westerhem geeft Floor Meiboom zaterdagmiddag een lezing over het restaureren van papier, wat belangrijk is voor het behoud van documenten in een archief.

In de opengestelde monumenten worden diverse activiteiten georganiseerd. In het Purmerends Museum worden bijvoorbeeld archeologische vondsten getoond, is de tentoonstelling ‘Old Love’ te zien en is van alles te doen voor kinderen.

In het Agrarisch Museum Westerhem draait een film van het Waterlands Archief over het digitaliseren van bouwvergunningen en het e-depot. Museum Betje Wolff, de Keyserkerk, korenmolen De Nachtegaal en Fort Spijkerboor zijn ook open.

Beemsterburgwal

In het bomenmuseum Beemster Arboretum en de tuin van Die Lang Huys kun je heerlijk dwalen en genieten van de natuur. Aan de Beemsterburgwal liggen de oude historische schepen weer aangemeerd en bij diverse monumenten is livemuziek te horen. Genoeg te doen voor jong en oud! Kijk voor het volledige programma op de website van Open Monumentendag.

In aanloop naar Open Monumentendag zijn nu al twee vitrines ingericht in de centrale hal van het stadhuis in Purmerend. In die vitrines is van alles te zien over de geschiedenis van de Oude Begraafplaats aan de Nieuwstraat in Purmerend. Bekijk de vitrines tijdens de openingstijden van het stadhuis.