Landbouwvakdagen broodnodig voor de Beemster

Rotgans & Heerschop Broca Media
Foto: Cees Baerts
Purmerend/Beemster – Eind augustus werden na lange tijd van afwezigheid de landbouwvakdagen eindelijk weer georganiseerd.

Het was een komen en gaan met zo’n drieduizend bezoekers per dag aan de Hobredeweg 42. Melkvee-ondernemer Gerard Helder werkte graag mee aan deze voor de branche zo belangrijke dagen.

Maart 2020 werd de beurs nog voortijdig gesloten door de opkomende pandemie rond Covid-19 die ons land trof. Dit jaar was er echter geen belemmering. Organisator Johan Wolters was blij verrast met het in grote getalen aanwezigen publiek, maar vooral ook met de diversiteit aan standhouders.

Maar liefst 91 fabrikanten en bedrijven gaven acte de préséance en toonden vol trost hun koopwaar. Veel bedrijven zijn in beweging als het gaat om groener produceren. Installaties om grondwater op te pompen en drinkbaar te maken voor het vee tot windturbines voor de nodige stroom, het was allemaal aanwezig.

Melkveehouder

Gerald Helder, zelf melkveehouder was razend enthousiast. Hij stelde zijn land en accommodatie graag ter beschikking. Niets was aan toeval overgelaten, maar juist tot in de uiterste puntjes georganiseerd.

Helder was zelfs bereidt om toevallige passanten, burgemeester Karen Heerschop en lijsttrekker AOV Purmerend-Beemster, Harry Rotgans een rondleiding te geven over zijn percelen.

Daarbij beantwoorden hij alle vragen van beide volksvertegenwoordigers. Ook liet hij een kritisch noot horen betreffende de bereidwilligheid van onder andere de provincie. “Wij moeten ons houden aan een steeds groter wordend aantal regels. Hierin worden wij met ontwikkelingen als bijvoorbeeld windenergie, niet gehoord.

Politiek

Op de vraag van Henk Grader eveneens AOV Purmerend-Beemster of de politiek naar zijn beleving wel naar onze boeren luisteren, was Helder duidelijk, “nee, dat doen ze niet. Alles komt vanachter tekentafels en bureaus terwijl wij met onze benen in de klei staan. “Natuurlijk liggen onze belangen bij het rendabel houden van onze bedrijven, we zijn geen onwetende ondernemers. Ook wij voelen toch de noodzaak om groener te gaan produceren is alle vezels van ons bestaan”, vult Helder aan.

Volgens hem hebben wij dan ook geen stikstof probleem, “onze veestapels in Nederland zijn in de afgelopen tien jaar gehalveerd. Bovendien hebben wij stikstof nodig om gewassen te laten groeien.”

Daarna liet hij het voor wat het is en leidde Rotgans en Heerschop langs de vele facetten van zijn geweldige veebedrijf. Van zorgvuldig ingerichte stallen alsmede alle milieu-aspecten, heel veel waar Gerard Helder trots op is.

Zonne-energie

Op het buitenterrein waren een groot aantal bedrijven aanwezig die voorzieningen aan de man brachten op het gebied van milieubesparende ontwikkelingen. Veel gereedschap volledig elektrisch en op zonne-energie.

Het is wel duidelijk dat deze branche niet stil staat. Waarbij economische aspecten heel belangrijk of steeds belangrijker worden om de levensvatbaarheid te waarborgen. Gerard heeft meer dan 200 koeien in de weide lopen voor de dagelijkse melkproductie.

Gelukkig is de literprijs de laatste jaren iets omhooggegaan. Dat moet ook wel willen deze ondernemers kunnen blijven innoveren. “Een beetje tractor kost al snel zo’n 2.5 ton en dan moet er nog een karretje achter”, vult hij aan.

Complexiteit

Rotgans en Heerschop waren duidelijk onder de indruk van de complexiteit die dit soort van bedrijven met zich brengen. “De Beemster heeft ons veel te bieden”, merkt Rotgans op.