Kwadijkerbrug weer opengesteld voor publiek en verkeer

Brug Kwadijk Broca Media
Foto: Broca Media
Purmerend – In november 2020 is een start gemaakt met de sloop van de oude Kwadijkerbrug die uit 1922 stamde.

De brug, over de Purmerringvaart, verbindt de polders Purmer en Zeevang met elkaar. Zowel rij- als vaarverkeer heeft zes maanden lang geen gebruik kunnen maken van de brug. De planning was, dat dit ongeveer vier maanden in beslag zou nemen. Door corona en plotseling invallende vorst werd de bouwtijd met drie maanden verlengd.

Brugwachter Gré Vlaanderen is in elk geval in haar nopjes. De eerste is auto op 30 april 2021 vanaf 16:00 uur over de brug gereden. Door de inwoners van Kwadijk is hier reikhalzend naar uitgezien. Omrijden is er nu tenminste niet meer bij.

Prachtig

Wat is er allemaal verbeterd? “Hij is prachtig en er zit ’s avonds allemaal licht onder de relingen, echt heel mooi geworden”, aldus een opgeluchte Gré.

De tekst gaat onder de video verder.

De rijwegbreedte is van 3,00 m naar 4,00 m gegaan en de breedte tussen de hameistijlen is van 3,06 m naar 4,50 m gegaan. Qua doorrijhoogte is er niet heel veel gewijzigd. Slechts 8 cm is erbij gekomen waardoor de hoogte nu op 4,50 m is gekomen.

Verder heeft men getracht om de karakteristieke eigenschappen van de oude brug ook terug te laten komen in de nieuwe. De nieuwe brug voldoet aan de strengere constructieve en functionele eisen die tegenwoordig van toepassing zijn. Qua infrastructuur is er niet veel gewijzigd. De oude brug is 98 jaar meegegaan. Nu maar afwachten hoe lang deze brug het vol zal gaan houden.