Kop West glijden over het beton

Vlinder machine Broca Media
Foto Haico Kats
Purmerend – Op de kop West is de start gemaakt met het maken van een mooie betonnen vloer. Daarbij wordt gebruik gemaakt van ‘vlindermachines’

“Hé wat nou”, dacht onze verslagever een nieuwe ijsbaan op de Kop West. Snel parkeerde hij zijn auto en ging op onderzoek uit. Het tafereel zag er nogal futuristisch uit. Mannetjes op een soort van maanwagentjes reden rondjes zonder dat nu echt duidelijk was, wat zij aan het doen waren.

Navraag leerde het volgende. De betonnen vloer wordt gevlinderd. Dat is het glad maken van de vloer die daarna te gebruiken is voor veel doeleinden.

Praktisch

Een gevlinderde betonvloer heeft een mooie uitstraling en is heel praktisch vanwege de slijt- en krasvaste eigenschappen. Daarnaast is de vloer eenvoudig schoon te houden. Zeker niet onbelangrijk voor een bedrijfsloods of parkeergarage.

Een gevlinderde vloer biedt veel voordelen en biedt jarenlang profijt. Daarom is het van belang dat het te vlinderen oppervlak goed en vakkundig behandeld wordt. Kennis en kunde zijn van groot belang voor een mooi eindresultaat. Het vlinderen van een betonvloer wordt ook wel polieren genoemd.

Laagje water

Op een gestorte betonvloer zal ongeveer dertig minuten lang een dun laagje water komen te staan. Zodra deze laag water verdwenen is, is het moment daar om te starten met vlinderen. Het belangrijk dat de bladen van de machine schuin worden ingesteld zodat het beton goed verdicht kan worden.

Op het bouwwerk op de Kop West is vandaag zo’n kleine 1300 kub beton gestort. in de komende weken komt daar nog eens 1300 kub bij. Dat is een gigantische klus. En de mannen die dit werk realiseren mogen we gerust ‘bikkels’ noemen. Vast staat dat hun werkzaamheden passen in de 1.5 meter economie.