Jij bent die schouder

Cees Baerts
Foto Mihlo Baerts
Hospice In Vrijheid biedt zorg en verblijf in een huiselijke sfeer. Mensen in hun laatste levensfase kunnen hier terecht voor de laatste begeleiding.

Purmerend – Om dit te doen, zijn vrijwilligers hard nodig. Daarom doet Marieke Zwart-Dijkhuis, coördinator van het Hospice In Vrijheid een oproep. “Vrijwilligers zijn de basis van het hospice”, zegt ze. Zonder vrijwilligers staat alles stil.

Jij bent die schouder voor mensen die steun nodig hebben. Het takenlijstje is uitgebreid en afwisselend. Iemand moet dus wel flexibel zijn en kunnen improviseren. Het is als een groot gezin draaiende houden.

Bewoners

Het hospice heeft vier prachtige kamers welke continu bezet zijn door bewoners. Hierdoor zijn wekelijks zo’n zestig vrijwilligers nodig om alle taken te kunnen vervullen. Dat is niet altijd even eenvoudig. Gelukkig is de sfeer en saamhorigheid heel erg goed. De aandacht voor onze bewoners staat op nummer 1.

Van iedere vrijwilliger vragen wij om vier uur per week inzetbaar te zijn, waarvan één keer in de vier weken in het weekend. Iedere vrijwilliger vult hierbij zelf zijn rooster met de gewenste werktijden in.

Als vrijwilliger word je niet direct in het diepe gegooid. Voordat iemand mee gaat draaien krijgt deze een soort van basisopleiding. Deze opleiding wordt gegeven op een aantal avonden en is verspreid over meerdere weken. Daarna draai je eerst mee met een geoefend vrijwilliger zodat je kan wennen aan het werk.

Best eng

Volgens Marieke is dit vrijwilligerswerk enorm dankbaar werk. In het begin vond ik de dood best wel eng, maar heb ik ook hier mijn weg gevonden. Vaak zeggen vrijwilligers hier hun rust te vinden of er kracht uit te halen. Dat vind ik wel erg bijzonder.’

Is uw interesse gewekt: Hospice In Vrijheid is gevestigd aan de Martin Luther Kingweg 2 in Purmerend.

Kijk voor meer informatie op www.hospiceinvrijheid.nl of bel naar 0299- 778020.