Jantje zag eens appelen hangen maar plukte ze niet

Appelboom Broca Media
Foto: Broca Media

Purmerend – Oude tijden herleven aan de Graeffweg hoek Vlasstraat.

Jantje zag eens pruimen hangen is een bekend versje. De achttiende-eeuwse dichter en schrijver Hieronymus van Alphen was een begenadigd kinderboekenschrijver.

Het gedichtje, dat oorspronkelijk ‘De pruimeboom’ heet. Beschrijft hoe de jonge Jantje zich verzet tegen de verleiding om zonder toestemming pruimen te plukken. Die braafheid werd hem beloond.

Appelboom

Aan de Graeffweg achter de nieuwe Apotheek staat een heuse appelboom. Groot zijn ze niet, maar na het plukken en twee maanden bewaren op kamertemperatuur moet het een smakelijk hapje zijn.

Volgens de groenteman, Multivers Supermarkt aan het Wormerplein zijn dit zomervruchten. In Turkey geven deze bomen tweemaal per jaar heerlijke vruchten. En ook daar staan ze langs de kant van de weg.

De tekst gaat verder onder de video.

Verboden

Het plukken is daar toegestaan en gratis. Dat zullen we hier niet snel meemaken. Voorlopig liggen de appels op de grond en worden vertrapt of tot moes gereden.

Heel apart dat er in Purmerend fruitbomen staan en dat in een nieuwbouwwijk. Het plukken van deze vruchten in Nederland is verboden. Alhoewel er nauwelijks op gehandhaafd wordt. Wel dient u rekening te houden met vervuilde grond en vervuiling door motorvoertuigen.

Schade

Mocht u toch een appeltje willen verzamelen? Beschadig dan niets aan de boom zelf. Pluk niet meer dan 250 gram en voor eigen gebruik. Diegene die er eventueel appeltaart van bakken, bezoeken wij graag om een hapje te proeven. Slagroom nemen wij wel mee.