Ik maak mij soms heel veel zorgen vooral ’s nachts

Ruzie op tv Broca Media
Foto: Pixabay

Column – Soms haalt het leven mij en al is het maar voor korte tijd in.

Iedereen loopt dan links en rechts voorbij als of ik niet besta. Dan slaap ik slecht en ben heel onrustig in mijn hoofd. Zeg maar windkracht 12 bovenin. Go, echt niets voor jou. Zit jij dan wel eens stil. Het antwoord daarop is, ‘ja’. Dat komt weleens voor. Ook al is het niet vaak, ik heb ook zo mijn momenten van complete afzondering.

Vandaag lukt het alleen weer eens niet en zit ik om 3 uur ’s nachts achter mijn computer. Hoppen van Facebook naar de Telegraaf en nog meer van dit soort onzinnig tijdverdrijf. Sommige gooien de zogenaamde hete kooltjes op het vuur.

Brand

Met hun opmerkingen of berichten steken ze een heel bos in brand. En dat is ooit uitgevonden door, ja hoor wie kent hem nog, ‘Jerry Springer.’ Deze man was de eerste die onze huiskamer veranderde in een Romeinse arena.

Zijn gasten vielen elkaar openlijk en nog erger met zijn toestemming figuurlijk aan. Ze sloegen elkaar de tent uit. Het was verrassende tv, dat weet ik nog. En heel in het begin bleef ik kijken van verbazing.

Niet normaal. En dat was het ook niet. Het was een grens vervagen en verleggen. Een tactiek die blijkbaar nog steeds werkt om mensen te boeien. En wie goed om zich heen kijkt ziet overal Jerry Springers.

Asociaal

Als je op sociaal media, wat ik zo langzamerhand asociaal media ga vinden, kijkt. Daar zie ik hetzelfde veel van wat die Springer toen al deed. Of heeft hij nou de toon gezet voor het latere opkomen voor en uiten van je onbeschofte mening.

Mensen schelden elkaar verrot en maken elkaar uit voor rotte vis. Het einde is werkelijk zoek. De opmerking van de één lokt een reactie van de ander uit. Alleen al bij de gedachte zou de inhoud van een nieuwe Dikke van Dalen rode oortjes krijgen.

En net als ik toen bleef kijken naar de tv-gasten die elkaar de studio door mepten. Zo blijf ik nu hangen op asociaal media, want stel je voordat ik iets mis.

Onzin

Maar wat dan in hemelsnaam. Wanneer haken we af, of wanneer zeggen wij, ‘het is genoeg geweest met deze onzin.’ En daar lig ik dan weer wakker van. Met wie kan je nog een leuk gesprek hebben over koetjes en kalfjes. En wie steekt er nog een poot uit als er een mens in nood is of gewoon wat gezellige aandacht nodig heeft, niemand toch!

En ja hoor ik ken ze ook wel, die ongelooflijke verhalen waarbij mensen echt hulp nodig hebben en die gelukkig ook krijgen. Maar dat is tegenwoordig een uitzondering of afgedwongen onder het toeziend oog van vele camera’s.

Nee, mijn nachten zijn lang. Zeker als je je gedachten niet op orde kan krijgen. Meneer Springer bedankt, de geest is voorgoed uit de fles. De vraag: hoe krijgen we die terug.

Springer

Nou nooit meer en als we zo doorgaan, dan is die springer straks nog een heilige. Afgelopen week werd bekend dat Jerry Springer was overleden. Springer was een bekend Amerikaanse televisie- en radiopresentator.

Hij presenteerde zijn eigen praat- en radioprogramma en was tot zijn overlijden actief lid van de Democratische Partij. Hij overleed in zijn woonplaats Chicago op 27 april 2023.

Hij heeft het tv-landschap voorgoed veranderd. Zijn programma’s gingen de wereld over en oogsten veel lof, maar ook veel kritiek. En je kunt ervan denk wat je wil, maar hij stond aan de basis van het buitenhangen van de vuile was.

Nou wil ik. Niet zeggen. Dat deze column aan hem is opgedragen. Feit is wel dat ik deze nooit had kunnen schrijven zonder zijn bijdrage.

Anderen bekeken ook >>> klik hier