Het Straatgesprek Sido Vredenburg

Sido Vredenburg Cees baerts
Foto aangeleverd
Purmerend – In het Straatgesprek kwamen wij vanmiddag Sido tegen. Hij liep over het Tramplein en had een opmerkelijk verhaal.

Sido had een lichaamsgewicht van 125 kilo. Het leven wordt steeds gezelliger, dus het eten gaat dan ook goed. Uiteindelijk was het overlijden van zijn moeder het signaal om af te gaan vallen.

Hij bokste altijd fanatiek, maar zijn maat liet het een beetje afweten. Gevolg, de kilo’s komen eraan en die gaan er niet meer af. Twee jaar geleden kreeg hij een soort bijpass op zijn maag. Nu vliegen de kilo’s eraf en die blijven eraf.

Gastric bypass

Een zogenaamde gastric bypass zorgt ervoor dat een deel van de inname wordt omgeleid. Tijdens een kijkoperatie wordt het bovenste deel van de maag in twee gelijken gedeeld. De maag heeft dan de grootte van een groot ei. Ook met de dunne darm gebeurt het een en ander waardoor beide delen van de maag nog beperkt functioneren.

Sido leed aan hoge bloeddruk en diabetes type 2. Ook dat is verleden tijd met het verminderen van zijn gewicht. Daarnaast loopt hij een kleine vijftien kilometer per week. Weer of geen weer.