Het eerste huis dat waterstof gebruikt is een feit en staat in Delft

Waterstof Broca Media
Foto: pixabay

Delft – Waterstof heeft de toekomst en is een van de meest schone energie bronnen die wij op dit moment kennen.

Gisteren is op de campus van de Technische Universiteit van Delft het eerste huis in Europa aangesloten op waterstof. Daarmee is het de eerste woning die waterstof gaat gebruiken voor warmwater, verwarming.

Een prachtig initiatief want we moeten van het gas af. Het betreft de eerste proefopstelling waar we veel van kunnen leren. De woning staat op het terrein van de campus van de Technische Universiteit en is bewoond.

Waterstof volgt dezelfde weg als het huidige gas. Via een ondergronds netwerk van leidingen en aansluitingen komt het onze woningen binnen. “Dat maakt deze proef zeer waardevol”, volgens de initiatiefnemers.

Eenvoudig

Als waterstof gebruikt kan worden in aangepaste apparaten en leidingen zoals voor gas, dan is een overstap relatief eenvoudig. Of het echt zo eenvoudig is, zal de komende maanden blijken.

Het is wel van belang dat de geproduceerde waterstof met zonne- of windenergie wordt opgewekt. Nu wordt waterstof nog veelal gemaakt met behulp van aardgas. Waterstof gemaakt met zonne- en windenergie noemen we groene-waterstof.

Bij het project is een scala van ingenieurs, netwerkbeheerders en technisch installateurs betrokken. De bedoeling het proces nauwlettend te volgen en toepasbaar te maken voor grotere projecten. De kennis die hierbij wordt opgedaan is van groot belang.

De tekst gaat onder de video verder.

Een huis of hele wijk voorzien van een nieuwleidingnetwerk is niet praktisch. Er wordt vooral gekeken naar de verschillen ten opzichte van het gebruik van gas.

Het project wordt nauwlettend gevolgd. Elk facet moet worden getest om straks op grote schaal toe te kunnen passen. Uitdagingen als: productie, opslag en transport van waterstof hebben binnen dit project de meest zorgvuldige aandacht.

Uiteindelijk zullen we moeten overstappen. Het is dus van groot belang dat bedrijven en instellingen hun gedachte laten gaan over dergelijke toepassingen. De tijd is er rijp voor. Op alle terreinen wordt gezocht naar duurzame oplossingen.

Willen we strak over kunnen gaan op het daadwerkelijk gebruiken van waterstof, dan zullen wij hierop moeten investeren. Vast staat volgens de onderzoekers dat waterstof de toekomst heeft.