Het doek valt voor John

John Ardesch
Foto Mihlo Baerts
Purmerend – Het is over en uit. John vertrekt zaterdag aanstaande uit het Hospice in Purmerend. Met man en macht is er gezocht naar een oplossing, maar helaas niet gevonden.

Drie maanden geleden zag het er heel anders uit. John was doodziek en zou komen te overlijden. De huidige uitkomst is tweeledig, maar blijft heel zielig. Hij sterft gelukkig nog niet, maar staat wel op straat. En dat door een vreselijke samenloop van omstandigheden.

Wanneer John ziek wordt zegt de oncoloog tegen hem, “u heeft maximaal nog drie maanden te leven.”  Die conclusie is keihard en onweerlegbaar. Daarna is het voor hem duidelijk, “ik moet de boel opruimen”, redeneert hij. Dus John geeft zijn hele hebben en houden weg aan zijn vrienden en zegt zijn woning op.

Medicijnen

Dan gebeurt het ongelooflijke. Hij knapt op, waarschijnlijk door de rust en de goede zorg. Zijn medicijnen wijzigen en worden aangevuld. Na een week of wat voelt hij zich steeds sterker worden. Uiteindelijk zit hij aan de maximale verblijftijd in het Hospice en moet hij plaats maken voor iemand die daar op dat moment meer behoefte aan heeft.

“Een keiharde beslissing die ik met pijn in mijn hart moet nemen. Dit maken wij ook liever niet mee, dit is vreselijk”, zegt Nel Persenaire coördinator van het Hospice. Nel is duidelijk aangeslagen en probeert zich stoer staande te houden. De spanning die dit met zich mee brengt speelt haar zichtbaar parten. Regels zijn helaas regels en wij kunnen gewoon niets meer voor hem betekenen. Ik zou willen dat ik een handje woningen had, dan wist ik het wel”, vult zij aan.

Woonruimte

Simon Bulthuis is met man en macht bezig woonruimte te regelen voor me. Alleen echte stappen kunnen we pas nemen na de second opinion in het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam”, zegt John. “Stel je voor dat ik toch niet meer zolang te leven heb. Dan doen we alles voor niks”, vult hij aan.

Kortom een vreselijk drama. Voorlopig gaat John om de paar dagen ergens anders slapen. Dus echt op straat komt hij gelukkig niet te staan. Samen met Broca Media en John Ardesch is daarom besloten de documentaire die wij maakten over zijn laatste levens weken te stoppen.

Stoppen

Wij kunnen toch niet ten koste van alles door blijven gaan. In deze situatie kan je niet anders”, zegt Cees Baerts eigenaar van Broca Media.

De video die John wilde schenken aan het Hospice is klaar. Daar maakte John zich hard voor als tegenprestatie om de documentaire over zijn leven te mogen maken. Het materiaal wat we tot nu hebben gefilmd, gaat volgende week in de afmontage. Daarna zullen we proberen om hem op tv te krijgen. Het is ondanks alles een mooi document geworden en dat willen we graag aan het grotere publiek laten zien.

John

De documentaire gaat “John” heten en zal rond de 20 minuten duren. Hierin is te zien wat hij allemaal meemaakte in zijn turbulente leven en hoe hij steeds weer opnieuw moest beginnen. Wrang dat het einde weer opnieuw beginnen moet zijn.

Het gaat je goed, John Ardesch wij houden contact.