Heerlijke verse boerenkool met worst van groenteman Peter Smit

Foto Peter & Ab samen
Foto: Broca Media

Advertorial  – Nu de winter zich aankondigt, neemt onze behoefte naar stamppot ook toe. Daar weet Groenteman Peter Smit alles van.

Hij trakteert ons deze week op stamppot boerenkool met worst en een kuiltje jus. Heerlijk wanneer wij na een dag hard werken thuiskomen en de geur van boerenkool het huis vult.

Om van te watertanden zal een menigeen beamen. Boerenkool smaakt pas echt goed als er een nacht vorst overheen gegaan is. Vorst zorgt er dan voor dat de plant extra suikers aanmaakt. De oogst begint vaak na de eerste nachtvorst.

Geertruida

Sinds 2015 kent Nederland de Nationale Boerenkooldag die op 24 oktober valt. Of dat een traditie wordt durven wij te betwijfelen. Het verhaal gaat dat ene Geertruida van Staelre op 24 oktober 1641 boerenkool uit een Spaans legerkamp zou hebben gestolen. Hierop zou het boerenkooldorp Warmenhuizen stand hebben kunnen houden.

Voor Peter maakt dit alles niets uit, “boerenkool is gewoon een heerlijke en gezonde groenten”, verteld hij met een glimlach. En het recept is even eenvoudig.

Recept

Per persoon neemt u ongeveer 200 gram boerenkool.

Vermeerder dit met hetzelfde gewicht aan mooie kruimige aardappelen.

Kook de aardappelen in ongeveer 25 minuten en de boerenkool in 30 minuten gaar. Daarna afgieten, maar het aardappelwater bewaren. Laat de groente en de aardappelen even uitwasemen en stamp beide met een stamper of mixer door elkaar. Voeg ongeveer 50 gram roomboter en 20 fijn gemalen witte peperkorrels toe.

Gebruik het aardappelwater om de stamppot lekker smeuïg te maken. Laat een verse Gelderse worst tien minuten in heet water gaarkoken. Snij deze in kleine blokjes en verdeel deze blokje over de boerenkool. Bak eventueel wat spekblokjes en voeg die op het laatste moment toe aan de stamppot.

Balgehakt

Boerenkool kan ook geserveerd worden met draadjesvlees of een heerlijke balgehakt. Wel met een kuiltje lekkere jus.