Haring vers van het mes en zeer smakelijk geserveerd

Matthijs van de Haar Broca Media
Foto: broca Media
Purmerend – Haring eten is een Nederlandse culinaire gewoonte. Maar het eten van rauwe vis doet menig toerist gruwen.

Vaak vis eten hoort zo’n beetje bij onze eetcultuur. Niets zo lekker als een vers visje. Vooral een heerlijke zachte haring spreekt tot de verbeelding en prikkelt onze smaakpapillen. Alleen de gedachte al aan deze smakelijke kleine romige vis doet menigeen watertanden.

Hoe is het begonnen. Al heel lang is haring een gekoesterd stukje vis. We eten het op verschillende manieren. Altijd rauw en wel of niet met fijngehakte uitjes en zuur. Soms met een wit broodje en roomboter. De diehards eten haring van de staart en puur natuur.

Populair

Haring is populair omdat ze gezouten lang houdbaar is. Hierdoor kwam deze kleine vis als belangrijke lekkernij diep in het binnenland voor. Haring en andere vissoorten zijn een belangrijke bron van eiwitten en vitaminen.

Het zal u niet verbazen dat er verschillende haringtradities bestaan. Denk maar aan de “Hollandse Nieuwe”, meestal in juni.  Dan wordt jonge haring van dat seizoen binnengebracht, in Scheveningen. ‘Hollandse Nieuwe’ wordt ook ‘maatjesharing’ genoemd. Dat is een verbastering van ‘maagdenharing. Deze haring is jong en heeft zich nog niet kunnen voortplanten.

Haringparty

Haringtradities bestaan overal en verschillen onderling nogal. We kennen allemaal de haringparty’s. Veel duurdere hotels en restaurants nodigen dan klanten of bekende Nederlanders uit om haring te komen eten. Aan de stal wordt vaak en Korenwijntje geschonken.

Elk seizoen kent verschillende haringvangsten van extreem goed en veel vis of juist niet. Wetenschappelijke verklaringen zijn daarvoor niet altijd te geven. Ongetwijfeld speelt de klimaatverandering en overbevissing hierin een belangrijke rol.

Palingdorp

Tegenwoordig komt de beste en meest verhandelde haring van Volendamse vissers. Het zogeheten Palingdorp kent een jarenlange traditie en dankt haar welvaart mede aan de visserij. Het ‘Smikkelpaleis’ van de familie Jan Willem Brons is daarop geen uitzondering.

Met een prachtig aanbod aan verse vis is deze mobile verkoopstal een aanwinst voor het Makado centrum. Inmiddels is het Smikkelpaleis niet meer weg te denken en bedient een groot aantal aan vaste klanten. De altijd perfect verzorgde stal staat onder streng toezicht van Matthijs van de Haar.

Klantenbinding

Het groeiende aantal vaste klanten is een bewijs van de constante kwaliteit. Maar Mathijs en Marco Brons, de bemanning van de viskraam, kennen hun vaste klanten goed genoeg om het visaanbod daarop af te stemmen. Klantenbinding is voor deze mannen geen toverwoord, maar vanzelfsprekend.

De vis goed verzorgen en aantrekkelijk uitstallen heeft hun dagelijkse aandacht. Wie eenmaal een vers visje gegeten heeft bij het Smikkelpaleis, blijft terugkomen.

Het Volendammer Smikkelpaleis is te vinden naast het Makado aan het John F Kennedyplein in Purmerend.

Donderdag en vrijdag vanaf 09.00 tot 18.00 uur en zaterdags vanaf 08.30 tot 17.00 uur.

Tikfoutje gezien? Laat het ons weten. Tikfoutje@BrocaMedia.nl