Grote verkeerscontrole gehouden in Purmerend

Wherekant controle Broca Media
Foto: Broca Media.nl

Purmerend – Op de parkeerplaats van de Wherekant werden gisteravond een aantal weggebruikers aan de kant gezet.

De controle werd uitgevoerd door aspirant agenten in het kader van hun opleiding. Zo’n vijftien agenten stonden klaar om voertuigen en bestuurders te controleren op drugs, drank, verzekering en technische staat van het voertuig. De onderlinge sfeer was gemoedelijk en correct Toegestroomde pers werd uiterst vriendelijk te woord gestaan.

Bij deze controle werden in totaal 24 voertuigen in twee uur tijd aan de kant gezet. Volgens een politiewoordvoerder is dit een aanzienlijk aantal. Zes bestuurders werden aangehouden voor het rijden onder invloed. Vijf van hen waren onder invloed van Tetra-Hydro-Cannabinol oftewel THC.

THC

Dit is de belangrijkste werkzame stof ook wel Cannabinoïde genoemd die in hasj en wiet voorkomen. Deze stoffen beïnvloeden de rijvaardigheid zijn het verkeer verboden en strafbaar. Eén persoon had een combinatie gebruikt van alcohol en THC.

Van een aantal verdachte bestuurders werd een bloedtest afgenomen. De resultaten daarvan zullen in de komende week bekend worden. Alle betrokken bestuurders werd een rijverbod van 24 uur opgelegd. Tevens werden er een aantal rijbewijzen ingevorderd.

Eén bestuurder werd na controle getrakteerd op een bekeuring voor het negeren van een rood verkeerslicht. En daarmee sloeg de stemming om. De man was het duidelijk niets eens met de constatering van een motoragent die de overtreding had vastgesteld en stak zijn boze mening niet onder stoelen of banken.

Bezwaarprocedure

De discussie die ontstond zal verder worden gevoerd in een bezwaarprocedure. Daar zal de man de gelegenheid krijgen zich te verdedigen. Voorlopig ging hij huiswaarts met een bonnetje van € 250.00. Daar komen dan wel nog € 9.00 bij aan administratiekosten. Aan zijn voertuig en verzekering lag het niet, dat was verder keurig in orde.

Eén bestuurder kreeg een bekeuring voor het rijden zonder gordel. Mankementen aan voertuigen zijn niet geconstateerd.

Verschillende voertuigen werden in de stad opgepikt door een tweetal motoragenten. Eenmaal op het parkeerterrein werden autopapieren en verzekering gecontroleerd. Daarnaast werden verschillende testen afgenomen om het gebruik van drugsen alcohol vast te stellen.

Verkeersongevallen

Een politiewoordvoerder ter plaatse vertelde ons dat het aantal verkeersongevallen verontrustend toeneemt. Hierbij zijn steeds vaker drugs in het spel. Op vrijdagavond jl. registreerde wij (red) in Noord-Holland 14 aanrijdingen waarvan 13 met letsel.

Het gebruik van softdrugs, lachgas en ketaminen maakt een chauffeur tot levensgevaarlijk ongeleid projectiel. Ketaminen is vrij nieuw en wordt onder andere gebruikt tegen pijn. Maar ook als narcosemiddel bij operaties bij mensen als dieren.

Sinds kort is deze stof geliefd onder jongeren die het leven in hogere sferen op prijsstellen. Onlangs berichten wij nog over het vergiftigen van een hond aan het Fenixlaantje. Deze stof is redelijk goedkoop en eenvoudig verkrijgbaar.

Lachgas

Lachgas is bij wet per 1 januari 2023 verboden. Softdrugs mogen we in kleine hoeveelheden in bezit hebben. De controle leverde in twee uur voldoende op om de volgende te plannen. Helaas zijn er nog altijd lieden die het met de veiligheid niet te nauw nemen of de risico’s te laag inschatten.