Grote lekkage bij Stadsverwarming Purmerend 50% van de ketels op non-actief

Stadsverwarming Purmerend Broca Media
Foto: Broca Media.nl

Purmerend- Lekkage in het warmtesysteem van Stadsverwarming zelf leidt tot winstwaarschuwing voor de aandeelhouder.

Begin januari werden er kleine lekkages geconstateerd in één van de hoofdketels. Onderzoek aan de overige drie ketels resulteerde rond eind februari in het dichtdraaien van de warmtelevering voor twee van de vier ketels.

Volgens Stadsverwarming gaat het om een onvoorziene lekkage en degeneratie van het leidingwerk. Degeneratie is simpel gezegd het wegrotten van het materiaal waarvan gebruik gemaakt wordt. Eerder vandaag gingen er vanuit de stichting ‘de Onderste Steen’ al brieven naar de directie Stadsverwarming Purmerend Arno van Gestel, burgemeester Ellen van Selm en de AOV-Wethouder Harry Rotgans omtrent de samenstelling van het gebruikte Cv-water.

Schade

De schade nu ontstaan is van dermate omvang dat Stadsverwarming een winstwaarschuwing doet uitgaan naar de aandeelhouder gemeente Purmerend. Het opvangen van de warmtevoorziening gebeurt nu middels de hulpcentrale welke van gas gebruikmaken.

Dit zal uiteraard leiden tot hogere exploitatiekosten. Het toch al dure warmtenet zal hierdoor zeker niet goedkoper worden. Het zal eerder leiden tot het verhogen van de consumentenprijs en dat zullen alle inwoners van Purmerend en Beemster in de portemonnee gaan voelen.

Warmtevraag

De warmtevraag komt niet in het geding weet het bedrijf te melden in een brief aan de raad. Vraag is wel: waarom wordt een lekkage pas na maanden ontdekt terwijl het materiaal voor 60% is aangetast. Daar is zeker de tissue methode niet op toegepast.

Klanten van Stadsverwarming wordt gevraagd regelmatig een tissues langs de leidingen te halen om te zien of er lekkages zijn. Met deze huidige grote lekkage bij Stadsverwarming Purmerend zelf is toch wel vast komen te staan dat het allemaal iets ingewikkelder ligt.

Risico

Het degenereren of wegrotten van het leidingwerk is normaal gesproken 10% per jaar. Nu wordt er melding gemaakt van 60% in vijf a zes maanden. Welk risico is hiermee dan genomen? Die tijd terugrekenen brengt ons in oktober 2022. Dan zijn we dus nu een halfjaar verder.

Het leveren van warmte in de afgelopen maanden is niet in gevaar geweest, maar wel belastend voor het nettoresultaat van het geplaagde bedrijf. Volgens het bedrijf wordt er op dit moment hard gewerkt aan het oplossen van het probleem en het onderzoeken van de oorzaak.

Rotgans

AOV-wethouder Harry Rotgans laat weten voor het zomerreces meer duidelijkheid te willen hebben. Waarbij hij als vertegenwoordiger van de gemeente Purmerend als enig aandeelhouder zegt, druk op de ketel te willen houden.

Wij zijn echter benieuwd naar de prijsontwikkeling ten aanzien van de factuur voor warmtelevering per gezin. Waarbij wij ons afvragen of er een reservepotje is waaruit dit soort van bedrijfsrisico’s kunnen worden opgevangen.

Potje

Mogelijk liggen de muntjes gereserveerd voor een tweede biomassacentrale nog op de plank. Feit blijft dat er meer zeggenschap moet komen bij dit miljoenen verslindende project. Of deze ontwikkelingen van invloed zal zijn op verschillende claims ten aanzien van lekkages in en rond privé huizen kunnen wij nog niet beantwoorden.

Anderen bekeken ook >>> klik hier