Grote drukte verwacht bij ambachtelijke schaatsenslijpers

Bianca de Vries Broca Media
Foto: Cees Baerts
Purmerend/Beemster – De komende winter zou de komende ijspret wel eens in het water kunnen vallen.

Niet omdat het mogelijk niet koud genoeg zal zijn, nee het vak van schaatsenslijper sterft uit. Verschillende beroepen komen in het nauw en schreeuwen om nieuw personeel. De bouw stagneert en verschillende horecazaken sluiten tijdelijk hun deuren door het niet kunnen vinden van de juiste mensen.

Daarnaast hebben wij te maken met verschillende uitstervende beroepen zoals: Loodgieters, timmerlieden en andere zogenaamde handjes-beroepen. Wie leert en nog een vak waarbij vieze handen krijgen normaal is?

Deze winter krijgen we te maken met het uitsterven van nog zo’n ambachtelijke beroepsgroep, ‘de schaatsenslijpers.’ Elke winter staan er lange rijen voor de deur bij de weinige specialisten en schaatsenhandelaren die ons land nog kent. Bij de eerste tekenen van koude haalt menigeen zijn glijijzers uit het vet.

Vooruitzicht

Het vooruitzicht om een heerlijke schaatstocht te maken doet ons nu al veel plezier. Laagstaande zon, prachtig glad natuurijs en een beetje wind is wat schaatsen in onze polders zo uniek maakt.

Er zal de komende winter veel gelegen zijn aan een goede planning. Het is daarom nu al raadzaam om de schaatsen naar een specialist te brengen voor onderhoud en slijpen. De Purmerendse Machinehandel is sinds jaar en dag het vertrouwde adres voor Noren, Hockey- en kunstschaatsen.

Bianca de Vries waarschuwt voor de komende ijsdrukte. “Breng uw schaatsen nu al bij ons om te slijpen. Natuurlijk is er nog geen sprake van ijsgekte, maar een gewaarschuwd mens, staat straks prettiger op het mooie natuurijs.”

Liefhebbers

De meeste mensen denken er nog niet aan omdat de koude zich nog niet aandient. De komende winterperiode wordt veel vorst verwacht. En voor de natuurijs liefhebbers onder ons, ‘de weergoden zijn dit jaar bijzonder goed gestemd.’

Normaal gesproken neemt de drukte in de werkplaats van de Machinehandel pas toe na de eerste vorst aan de grond. “Dit jaar houden wij ons hart vast voor de komende drukte. Links en recht horen wij dat de oudere collega’s hun zaken sluiten of met pensioen gaan”, zegt Bianca.

De tekst gaat onder de video verder.

Waar moeten al die ijsliefhebbers dan heen? Onderhoud en slijpen zijn specialistische werkzaamheden die in een goed geoutilleerde werkplaats gedaan moeten worden. Een niet goed geslepen schaats is in principe waardeloos en zorgt voor teleurstelling.

Onderhoud

De Vries is er zeker van. “Dit jaar staan er een boel mensen in de kou als ze niet op tijd denken aan hun schaatsen onderhouden en slijpen.” Bianca de Vries is er in ieder geval wel klaar voor en treft nu al de nodige voorbereidingen om straks de grote drukte een beetje aan te kunnen.

De Purmerendse Machinehandel is gevestigd aan de Flevostraat 170 | 1442 PZ

Telefoonnummer 0299-423146  E-mail: info@purmerendsemachinehandel.nl Openingstijden: ma. t/m vr. 08:30 – 17:30 uur – za. 09:00 – 16:00 uur.