Groente Tas resulteert positief effect bij baby’s

Green bag Broca Media
Foto: Aangeleverd
Purmerend/Beemster – De Baby Groente heeft een positief effect op frequentie, variatie en ‘vroeg starten’ met groente eten.

Op dinsdag 21 september zijn deze resultaten van het wetenschappelijke experiment dat de VU Amsterdam deed in Purmerend en Beemster, bekendgemaakt in een kort webinar.

In 2021 vond er een pilot plaats. Ouders met een baby van 4 tot 6 maanden konden deze tas 8 weken gratis ontvangen. De pilot is onderzocht door de VU Amsterdam onder leiding van Prof. Dr. Jaap Seidell. Een wetenschappelijk experiment en een controlegroep toont aan dat baby’s die frequenter en gevarieerder groente binnenkrijgen eerder starten met het eten van groente.

Groente

Wethouder Harry Rotgans vindt het belangrijk dat de gemeente er is voor haar jongste inwoners en hun ouders. “De Groente Tas helpt ouders om verse en gevarieerde groente te geven aan hun baby. Als baby’s vaak verse groenten proeven, eten zij op latere leeftijd dus ook beter groente. En dat is winst, omdat in Nederland de meeste volwassenen en kinderen te weinig groente eten. We zijn blij met de positieve resultaten van de pilot en hebben als gemeente daarom besloten ook in 2022 door te gaan met de Baby Groente Tas”, aldus een Rotgans.

De babytijd is van alle leeftijden het meest kansrijk als het gaat om het aanleren van gezonde gewoontes. Alles wat een kind tussen de 4 en 12 maanden vaker proeft, wordt opgeslagen op de zogenoemde ‘harde schijf’.

Waarom

De Groente Tas is een kansrijk instrument, stelt o.a. prof. Dr. Jaap Seidell. Het helpt gezinnen om in het ritme te komen van vers koken. Doordat groente én hulpmiddelen worden thuisbezorgd, is de tas veel effectiever dan informatie alleen. De tas werkt als gedrag faciliteit. Het leidt direct tot gezonder gedrag en vaardigheden. Het is bovendien een kans om al vanaf jonge leeftijd betrokken te zijn bij kinderen in de gemeente.

De interventie is kostbaar, het kost zo’n €89,- per gezin. Daarom is het raadzaam om met de gratis tas te focussen op gezinnen die dit het hardst nodig hebben. Voor draagkrachtige ouders zou de tas tegen kostprijs beschikbaar kunnen worden gesteld.

Baby Groente

De Groente Tas is een papieren tas die op vrijdag thuis wordt bezorgd. Elke week zitten hier twee groentes in, plus een recept. De ouder maakt met één tas 7 maaltijden en vriest deze in. De eerste tas bevat ook handige diepvriesbakjes en indien gewenst een staafmixer.