Gratis energiebesparende middelen en hulp van energiecoaches

Mario Hegger Broca Media
Foto: Cees Baerts

Purmerend – Gemeente start met huishoudens te ondersteunen die het hardst getroffen worden door de stijgende energierekening.

Het gaat dan vooral om inwoners met een laag inkomen die ook de energietoeslag hebben gekregen. Zij krijgen automatisch bericht van de gemeente.Het college vindt het belangrijk dat er snel gestart wordt met een passende en duurzame aanpak: in de vorm van gratis energiebesparende middelen zoals: ledlampen, radiatorfolie en het inzetten van energiecoaches. Deze coaches geven bij mensen thuis tips over hoe je direct energie kunt besparen. Het Rijk heeft hiervoor in totaal zo’n € 812.000,- beschikbaar gesteld.

Verantwoordelijk wethouder Mario Hegger hierover: “In de afgelopen periode is nagedacht hoe we de Purmerendse huishoudens met een laag inkomen, zo goed mogelijk kunnen helpen. Het college vindt het belangrijk dat snel wordt gestart met een passende en duurzame aanpak.”

Stadsverwarming

Om inwoners van gemeente Purmerend te bereiken, werkt de gemeente nauw samen met de woningcorporaties, Stadsverwarming Purmerend, WelzijnWonenPlus en Clup Welzijn/ wijkteams.

Voor de korte termijn verstrekt de gemeente gratis hulpmiddelen om energie te besparen, naar verwachting vanaf medio november. Daarnaast helpen Purmerendse energiecoaches met advies, bewustwording en het daadwerkelijk installeren van deze middelen.

Op termijn

Ook wordt gekeken naar regelingen voor de lange termijn. Dit krijgt vorm in het Purmerendse strategische duurzaamheidsprogramma 2023-2026. Voor de aanpak van de energietransitie en naar aanleiding van de recente economische ontwikkelingen heeft het Rijk geld beschikbaar gesteld.

Purmerend ontvangt in totaal € 812.000,-. Dit moet specifiek besteed worden aan het verminderen van energiearmoede bij huishoudens met een laag inkomen, op of rond het sociaal minimum.