Goed dat u er nog bent

Jhon en Thijs Kroese Broca Media
Foto Mihlo Baerts (Baerts Media)
Purmerend – Met deze woorden ontving een verbaasde wethouder Thijs Kroese de man die maar niet dood wilde. John Ardesch was uitbehandeld, er was niets meer aan te doen.

Maar de werkelijkheid haalde deze Amsterdammer van geboorte voor de zoveelste maal in. John kwam in het hospice aan de Kooimanweg ‘In vrijheid’ terecht na een conclusie van zijn toenmalig oncoloog.

Wat niemand verwachtte, hij knapte na verloop van tijd weer helemaal op. Niet dat hij genezen was. Nee, de situatie werd beheersbaar. Uiteindelijk moest hij het Hospice verlaten, maar waarheen?

Trouwe gabber

Simon Bulthuis, zijn trouwste gabber, was er dag en nacht mee bezig. Aanvankelijk mislukte alles wat zij ook probeerden. Maar na een aantal publicaties op deze site, kreeg wethouder Thijs Kroese lucht van de zaak.

Voorzichtig probeerde hij zijn gevoelens bij wat collega’s te toetsen. Het spookte door zijn hoofd, “dit kan toch niet waar zijn”. Na een aantal dagen en heel wat collega’s gesproken te hebben kwamen zij tot de conclusie “deze man moeten we helpen.”

Wooncompagnie

Daar werden geen wetten voor overtreden, maar gebruikmakend van de mogelijkheden kwam een oplossing in zicht. Stefan van Schaik van de Wooncompagnie, stelde na enige tijd zijn hulp beschikbaar. Hierna werd een oplossing gevonden om John, die inmiddels in een garagebox leefde, te helpen.

John’s wereld was niet meer dan een snel in elkaar getimmerd bed en een tv op een gammel plankje in de hoek. Het hok waar hij zat had maar één raam wat niet open kon. Voor het toilet en de douche moest hij moeizaam een trap omhoog naar de volgende verdieping.

Tot er een verlossend berichtje kwam van de wethouder, ”we gaan u helpen aan een woning”. John was met nog helemaal niets, de meest gelukkige man in Purmerend. Hij had in drie maanden tijd afscheid genomen van: zijn spullen, woning en het leven inclusief zijn kinderen. Nu gaf de wethouder hem houvast.

John was stil

Wethouder Kroese gaf hem hoop en hield zich aan zijn woord. Eind december 2019 spraken en zagen deze twee mannen elkaar voor het eerst. Waarbij John stil was door datgene wat er voor hem was gedaan. Grote vriend Simon was getuige bij het aansnijden van de taart die John gekocht had om te vieren dat hij zo geweldig was geholpen door de gemeente Purmerend.

Dankbaar vertelt John zijn relaas en is alle mensen die hem spullen hebben geschonken ongelooflijk dankbaar. Simon vult aan, “op een zeker moment hadden wij de keuze uit drie bankstellen en twee slaapkamerinrichtingen. Mensen kunnen ongelooflijk meelevend zijn.”

Schat rijk

Voorlopig is John koning te rijk. Hij leeft nog, zijn ziekte is beheersbaar en hij woont weer zelfstandig. Deze grote en goedgebekte Amsterdammer is zwaar onder de indruk en even stil.

 

Onderstaande video maakte Broca Media voor als John zou komen te overlijden. We noemen het nu, ‘de film die nooit vertoond werd.’

Ook een John bij u in de buurt, laat het ons weten.