Gezicht van de zaak groenteboer Peter Smit

Peter Smit Broca Media
Foto: Haico Kats
Purmerend – Peter Smit, groentehandelaar in hart en nieren

We treffen Peter in zijn boerderijwinkel in de Zuidoostbeemster, waar hij met een flinke rode blos op de wangen aan het werk is. Gestart op 19-jarige leeftijd met het venten van aardappelen. Aangespoord door vader die zijn zoon warm heeft gemaakt voor de handel. Want handel was iets blijvends en daar valt geld in te verdienen zo vertelde zijn vader. En dus reed Peter alle dagen met zijn bestelbus volgeladen met aardappelen langs de deuren van particulieren en bedrijven.

Er ontstond echter vraag naar steeds meer andere producten zoals zoete aardappelen, uien, sinaasappels, appels, meloenen, mango’s, ananassen, etc. De loods waar eerst alleen aardappelen op voorraad in lagen werd aangevuld met veel meer producten. En zo ging Peter, naast het venten, ook steeds meer vanuit zijn loods verkopen en kreeg het meer de naam ‘boerderijwinkel’.

Familiebedrijf

Naast Peter werkte ook zijn vrouw er een tijdje in, zijn schoonvader en zijn eigen vader. Een echt familiebedrijf dus, waar hard werd gewerkt om centjes te verdienen. En dat lukt alleen als je kwaliteitsproducten verkoopt tegen een betaalbare prijs. De loods is min of meer verworden tot een supermarkt, waarin nog steeds een prominente rol is weggelegd voor  aardappelen. Inmiddels is het assortiment uitgebreid met talloze groentesoorten, vleesproducten, zuivelproducten, kruiden, gezonde dranken, bloemen, chocolaatjes, en nog veel meer.

Peter rijdt met zijn bestelbus door heel Waterland om de mensen te voorzien van zijn producten. Maar dan is het natuurlijk de vraag of hij op dat moment de gevraagde artikelen voldoende beschikbaar heeft in zijn wagen. Men kan echter ook 24 uur van tevoren een whatsapp-berichtje sturen naar 0654266352 met een opgave van af te nemen producten.  Peter zorgt er dan voor dat het de volgende dag ofwel wordt bezorgd, of klaar staat in zijn boerderijwinkel om te worden afgehaald.