Gezicht van de zaak groenteman René Steenhorst (Overzicht 2021)

René Steenhorst Broca Media
Foto: Broca Media
Purmerend – Iedereen die in stad winkelt, zal René ooit weleens tegengekomen zijn. Vaak staat hij met zijn handel op de Breedstraat of de Kaasmarkt.

René was één van de eerste ‘gezichten van de Zaak.’ Sindsdien hebben we wekelijks een ondernemer in het zonnetje kunnen zetten. Tegenwoordig is de tekst een stuk korter, rond de 90 woorden en de foto in zwart/wit. 

Maar wellicht bent u hem ook tegengekomen bij diverse evenementen. Een groenteman in hart en nieren die zich met name heeft toegelegd op de verkoop van aardbeien en ander fruit. Deze 56-jarige Amsterdammer is in 1996 in Purmerend komen wonen en is daar in het Willem Eggert winkelcentrum een groentewinkel begonnen. Daarvoor was hij ook al vele jaren actief als groenteman en hij heeft ooit zelfs twee groentewinkels in Amsterdam gehad.

Nu verdient hij zijn centjes met het venten, waarbij hij met name fruit verkoopt vanaf zijn kar die op de zaterdagen te vinden is in het centrum van Purmerend en doordeweeks in de Weidevenne. Op de vraag waarom hij voor dit beroep heeft gekozen geeft René aan dat hij van jongs af aan al een beroep wilde starten waarin hij alle vrijheid had en onafhankelijk was van een ‘baas’. Hij wilde daarnaast een beroep waarin hij veel met mensen in contact kwam. En dat is hem gelukt. Hij kan er prima van rond komen en geniet van die vrijheid.

Corona

René heeft periodes gekend dat hij heel goed draaide tijdens de corona crisis. De verkoop van fruit ging gewoon door en met name de bestellingen die mensen online deden, liepen fantastisch. Alleen de evenementen gingen niet meer door waardoor hij op dat punt wel inkomsten zag teruglopen. En ook de leveranties aan banketbakkers en de horeca is ingestort.

Maar al met al weet hij zich prima door deze crisis heen te slaan. En dat kan hij momenteel ook goed in zijn eentje af. In de tijd dat evenementen nog wel waren toegestaan stond hij met zijn kar, naast bakjes fruit, ook stroopwafels en jus d’orange te verkopen en werd hij ook wel geholpen door één van zijn vijf zoons. Dus je kunt niet echt zeggen dat René heeft stilgezeten. In tegenstelling tot de winkelleveranciers heeft René relatief gezien tenslotte met veel minder onkosten te maken.

Dank de Heer

René is zelf niet religieus, maar hij vertelde een leuke anekdote. Een heer vroeg hem aan het einde van de middag, ‘wat kost het als ik al de resterende aardbeienbakjes van u koop’? René deed een prijsopgave en deze klant kocht al de resterende bakjes.

Wat bleek? De man sprak elke voorbijganger aan met een opmerking zoals “dank de heer, want hij is met u”, waarop hij aan René vroeg om een bakje aardbeien gratis weg te geven zodat hij in de gelegenheid was om een praatje aan te gaan hierover met de voorbijgangers.

Nu worden er geen aardbeien meer weggegeven, maar kun je bij sommigen een gratis mondkapje krijgen. Tja, de tijden veranderen, maar René gaat onverstoord door met zijn handel en wil iedereen graag bedanken voor het feit dat de mensen hem nog niet in de steek laten en hun fruit bij hem kopen.