Gezicht van de zaak Giovanni Pieters

Giovanni Pieters Broca Media
Foto: Broca Media
Purmerend – Wie ooit in Spanje is geweest voor een heerlijk warme vakantie, kent zeer waarschijnlijk lands meest geliefde lekkernij.

Churros is een typisch traditioneel Spaans gerecht. Vaak wordt deze lekkernij als ontbijt gegeten. Donkere koffie en een dikke chocoladesaus zorgen voor hemelse smaken. De oorsprong van Churros is niet bekend. Wel doen verschillende verhalen de ronde. Makers van Churros in Madrid zeggen niet te weten waar het gerecht zijn oorsprong vond. Anderen beweren dat dit gerecht voor het eerst aan begin van de negentiende eeuw gegeten werd in Catalonië.

Weer een andere groep beweert dat het de Spaanse priesters waren die Churros voor het eerst maakten. En dan hebben we het verhaal nog van reizende zigeuners die dit voedsel onder andere op kermissen verkochten. Het meest geloofwaardige verhaal rondom deze zoete traktatie is dat van herders. Die aten het omdat het zo eenvoudig te maken was.

Chocolade

Maar het gerecht zou ook uit China afkomstig kunnen zijn en door de Portugezen naar Europa zijn meegenomen. Traditioneel wordt Churros gegeten met lekkere dikke gesmolten chocolade, maar het wordt ook vaak met kaneel- of poedersuiker bestrooid.

En nu begint Giovanni Pieters als jonge ondernemer aan het bekend maken van deze Spaanse traktatie hier in Purmerend. Vol goede moed en een prachtige kraam staat hij trots bij de Albert Heijn XL. Pieters begon zijn onderneming twee maanden voor het uitbreken van de huidige coronacrisis in 2020.

Geen tijd om zijn draai te vinden voor het alweer over was. Gelukkig komt Giovanni uit een ondernemende familie. Vader Pieters verdiende zijn sporen met het bakken van poffertjes en oliebollen. ‘Geen tijd om te treuren het is niet anders’, was de gedachte van deze bescheiden jonge ondernemer.

Opa

Maar dan komt het moment dat hij samen met zijn vriendin de stap kan wagen en een mooie vaste plek veroverd naast de AH. Hierbij spelen de sterke familiebanden een belangrijke rol. Opa Pieters, ook een man die zijn leven lang keihard werkte op vele kermissen en festivals, komt zijn kleinzoon te hulp. Hij doet een flinke stap opzij om Giovanni de kans te geven.

Een kans die de jonge Pieters met twee handen aanpakt. Vol goede moed en een keur aan prachtige etenswaren begint hij vol vertrouwen aan zijn Churros verhaal. Hij heeft er een kunst van gemaakt om dit gerecht te bereiden. Daarnaast zijn er diverse andere lekkernijen bij hem te koop.

De kraam is een lust voor het oog en de diversiteit biedt een ruime keuze aan de fijnproevers onder ons. En Giovanni, hij lacht weer. Want hij is eindelijk aan zijn avontuur begonnen.

‘Churros and Sweets’ is te vinden aan de Burgemeester Kooimanweg naast de grote Albert Heijn.

Openingstijden | Woensdag t/m Vrijdag van 10:00 tot 18:00 uur | Zaterdag 10:00 tot 18:00 uur en Zondag vanaf 11:00 tot 17:00 uur.