Geteisterd winkelcentrum overleeft winter sneeuwstorm

Makado Centrum Purmerend Broca Media
Foto: Broca Media
Purmerend – Winkelcentrum Makado door het oog van de naald. Dit keer speelde een sneeuwstorm parten.

Op 13 oktober 1980 kreeg het winkelcentrum te maken met een enorme brand. Heel Purmerend ging gebukt onder een flinke rookontwikkeling. Het ging destijds om een grote brand op het J.F. Kennedyplein. Dat was een behoorlijke schok voor veel ondernemers en omwonenden.

Op 8 februari 2021 leek het er in eerste instantie op dat zich weer een ramp voor zou doen. Rond 18:00 uur kwam er op onze redactie een bericht binnen dat het dak van het Makado vanwege een sneeuwstorm zou zijn ingestort. Hulpdiensten als politie, brandweer en ambulance gingen met spoed ter plaatse. Gelukkig viel het allemaal mee.

Broca Media ging daags na de melding poolshoogte nemen om te kijken hoe groot de schade was. De schade leek zich te beperken tot waterschade en enkele plafondplaten van het café. Ook andere winkeliers gaven aan dat het met de waterschade mee leek te vallen.

Schade

Het vermoeden is dat sneeuw door de harde wind is gaan ophopen op bepaalde delen van het dak. Mogelijk dat sneeuw via de ventilatiekanalen naar binnen is gekomen. DEEN is eigenaar van het complex. Volgens de winkeliers die wij spraken, is het nog niet duidelijk of DEEN bereid is de schade te vergoeden.

Voor de meeste van de winkeliers geldt, dat het water hen al tot de lippen staat door de corona sluitingen. Daar komt dan deze sneeuwstorm bij. Het Makado lijkt wel een ‘spookcentrum’, de meeste winkels zijn dicht of hebben de deuren voorgoed gesloten. DEEN zelf, drogisterij PIET en de slijterij zijn nog geopend.

Het artikel gaat verder onder de video.

We hebben nog geprobeerd om contact te krijgen met Sander Bot, manager vastgoed. Helaas lukte dat ons niet. Een vriendelijke dame aan de telefoon vertelde ons dat de meeste collega’s thuis werken vanwege het slechte weer.

Op omvallen

Ongeveer 40% van de beschikbare ruimte staat leeg en veel winkeliers staan op omvallen. Veel onduidelijkheden waar wij graag een antwoord op zouden willen hebben. Is DEEN bereid de winkeliers tegemoet te komen, in deze voor hen erbarmelijke situatie?