Gemeentebelangen komt met radicale voorstellen in het verkiezingsprogramma

Gemeente belangen Broca Media
Foto: Aangeleverd
Purmerend/Beemster – Gemeentebelangen Purmerend heeft zaterdag 16 oktober zijn verkiezingsprogramma gepresenteerd.

De lokale beweging zet in op fors meer betaalbare woningen, het organiseren van referenda en het helpen van lagere en middeninkomens bij de energietransitie.

Als enige politieke partij wil GBP bij elk woningbouwproject minstens 40% sociale huurwoningen. Dit betekent dat bij 10.000 nieuwe woningen, er minstens 4.000 woningen sociale huur moeten zijn. Verder moeten Purmerenders zoveel mogelijk voorrang krijgen op sociale huurwoningen.

GBP-lijsttrekker Jordi Albers: “We moeten radicaal anders denken over wonen om de crisis op te lossen, met een sterke overheid. Purmerend heeft een van de langste wachtlijsten voor een sociale huurwoning in heel Nederland. Dat is veroorzaakt door slechte politieke keuzes de afgelopen dertig jaar waarbij alles aan de markt is overgelaten.

Referenda

Gemeentebelangen kijkt met andere ogen naar de lokale democratie. Een belangrijk onderdeel in het verkiezingsprogramma van de beweging is het organiseren van referenda en op andere manieren inwoners beter betrekken bij besluiten die worden genomen.

Albers vindt dat de lokale democratie op dit moment veel tekort komt. “De huidige lokale democratie is over zijn pensioenleeftijd heen. Die gaat uit dat inwoners één keer per vier jaar mogen stemmen en daarna de politiek mogen volgen, totdat ze weer mogen stemmen. Onze visie is dat inwoners de politiek niet volgen, maar politiek de mensen volgt”.

Energietransitie

Het duurzaamheidsbeleid van de gemeente moet volgens het verkiezingsprogramma van Gemeentebelangen grondig op de schop. Momenteel zijn er alleen subsidies voor de grotere vermogens in Purmerend, wat GBP onbegrijpelijk vindt. Er moet juist geld vrij worden gemaakt om lagere en middeninkomens te helpen, die vaak in de slechtst geïsoleerde huizen wonen. Ook moet de monopolie van de Stadsverwarming worden vervangen door een coöperatie waar alle gebruikers lid van zijn.