Geer Lucas ruim acht jaar in de weer voor bewoners

Geer Lucas Broca Media
Foto: Broca Media
Purmerend – Het begon allemaal met een gezellig praatje met Peter Beets. Deze ex slager is mede het gezicht van de activiteitencommissie Anne Franklaan.

Peter kwam op zijn scooter voorbijrijden terwijl onze fotograaf stond te wachten. De twee heren kennen elkaar al langer en raakte in gesprek. Beiden hebben geen tekort aan gespreksstof, dus het was al snel gezellig.

“Kom zondag even langs. Dan houden wij een barbecue op de flat. Lekker vlees en een biertje staan op je te wachten”, vertelde Peter. Dat is goed, hoe laat moet ik er zijn?”, vroeg onze fotograaf. Na het uitwisselen van tijd en plaats, vertrok Peter weer.

De plaats van handeling was de parkeerplaats van de Anne Frankflat. Bij aankomst klonk er heerlijke Hollandse muziek uit de speakerboxen van een speciaal gearrangeerde diskjockey. De sfeer zat er vanaf de eerste minuut goed in en er werd naar hartenlust gedanst.

Biertje

Na een biertje kwam het vlees uit de ijskast en werd de barbecue aangestoken. De tafels werden gedekt, waarna de gasten plaatsnamen. Dit keer waren het leden van de activiteitencommissie die aan mochten schuiven.

In de uren daarvoor was een groep dames bij alle bewoners langs geweest om ze iets lekkers te eten of te drinken te brengen. Niemand wordt overgeslagen en iedereen geniet mee. De commissieleden zijn stuk voor stuk sociale mensen. Dat blijkt wel uit wat ze al voor elkaar hebben gekregen om er rond de flat.

Verbluffend

Een kleine opsomming zou tekort doen aan al hetgeen er gedaan is. Het is werkelijk verbluffend om te zien dat er elke week een groep bewoners in de tuinen rondom de flat aan het werk zijn. Maar ook de lichte opknap werkzaamheden gaat deze actieve groep niet uit de weg.

Eenmaal aan tafel komt onze fotograaf in gesprek met Geer Lucas. Zij is lid vanaf het eerste uur en betrokken bij alle activiteiten die georganiseerd worden. Maar zij staat ook haar mannetje in de keuken waar de voorbereidingen gedaan worden. Zo ook vandaag en het kan niet op.

De tafel is rijk gedekt met prachtig uitziende zelfgemaakte salades. Amsterdamse uitjes en zuur ontbreken niet. De tafels zijn opgesteld in de garage van een van de bewoners. Het buitengedeelte wordt keurig afgedekt met een partytent. En even verderop staat Peter achter de barbecue met het zweet op zijn voorhoofd.

Betrokken

Als Lucas gaat vertellen, hangt onze fotograaf aan haar lippen. Deze voormalige bankmedewerker heeft een eigen kijk op hoe we met elkaar horen om te gaan. Vanaf dag één is zij een betrokken commissielid. En uit haar koker komen talloze ideeën om de bewoners van de flat te plezieren.

Viermaal per jaar organiseren wij iets leuks en dat varieert van een BBQ tot aan Jeu de Boule wedstrijden. Maar ook complete busreizen en het bezoeken van warenmarkten. Niets is te gek en wordt veelal uit eigenzak gefinancierd. De laatste jaren krijgt het gezelschap een kleine bijdrage van de Gemeente Purmerend. Hiervan kunnen bijvoorbeeld de plantjes worden gekocht voor de prachtig onderhouden tuinen rondom de flat.

Verpieteren

Lucas is er trots op nog zoveel te kunnen doen en vult aan, “veel ouderen hebben het niet zo breed. Dan moeten wij dat toch doen. Je kan de mensen toch niet later verpieteren.” Zij is er zeker van, we hebben elkaar allemaal nodig. Waarna ze refereert aan de blije gezichten van deze ochtend.

Met het verstrijken van de uurtjes raken de buikjes vol en is het bedtijd. Niet dat er iemand de volgende dag voeg op moet. Nee, het zijn merendeels pensionado’s. Hun werkbare leven zit erop, maar de lust om nog iets te doen, is aanstekelijk.

Tikfoutje gezien? Laat het ons weten via: Tikfoutje@BrocaMedia.nl