Frans Spijkerman geportretteerd door kunstcollectief Purmerend

Frans Spijkerman Broca Media
Foto: Broca Media
Purmerend – Het kunstcollectief zette Spijkerman in het zonnetje. Deze horecaondernemer is al 35 jaar actief.

Een groot jubileumfeest zat er helaas niet in voor Frans vanwege de coronacrisis, maar toch kan hij terugkijken op een geweldige kunstzinnige gebeurtenis waarin hijzelf het middelpunt was. Diverse kunstenaars hebben hun uiterste best gedaan om een portret van Frans te maken in een relatief korte tijd.

Het begon allemaal op 12 december 2020. Er werden aan Frans in eerste instantie enkele vragen gesteld over zijn kunstvoorkeuren. Het moest de kunstenaars enigszins op weg helpen om met deze opdracht aan de slag te kunnen gaan. Verder moest Frans ongeveer twee uur lang op een barkruk poseren voor de 11 kunstenaars, om ze de gelegenheid te geven hun eerste schetsen op papier te zetten.

Op 16 januari 2021 kwamen de kunstenaars hun werken afleveren bij restaurant Spijkerman. Frans was uitermate verrast door de hoge kwaliteit van de werken die hem werden voorgeschoteld. Uiteindelijk werd van Frans verwacht om uit deze werken 1 winnaar te kiezen en dat werk zou dan in zijn restaurant komen te prijken. Zoals je dat ook ziet gebeuren bij ‘sterren op het doek’.

Publieksprijs

Daarnaast werden alle werken uitgestald voor de etalagevensters en kreeg het langs wandelende publiek de mogelijkheid om zelf ook een keuze te maken. Daarvoor kon men een stembiljet invullen en deze deponeren in een stembus die bij de entree van de zaak was geplaatst. Men had tot 30 januari de tijd om dat te doen. Voor het schilderij dat de meeste stemmen had gekregen zou de kunstschilder van dat werk de publieksprijs uitgereikt krijgen.

Op zaterdag 30 januari was de grote dag waarop de winnaars bekend zouden worden gemaakt. In zijn speech maakte Frans duidelijk dat hij zeer vereerd was met het feit dat men hem had uitgekozen om te worden geportretteerd. Daarnaast vond hij het een lastige opgave om tot een keuze te komen en hadden hij en zijn vrouw menig woordje hierover gewisseld. Achter elk schilderij zat wel een verhaal volgens Frans om zo de spanning op te bouwen naar het verlossende woord, want welk werk vond hij het mooiste? Zijn kleindochter was heel erg duidelijk, ze vond ze allemaal even prachtig, want haar opa was tenslotte op alle werken afgebeeld.

Als winnaar kwam Marcus de Vries uit de bus. Marcus gaf toe dat hij wel uit zijn comfortzone heeft moeten treden om enigszins te kunnen voldoen aan de voorkeuren die Frans op 12 december 2020 had uitgesproken, zoals niet teveel kleur. Wie de werken van Marcus kent weet, dat ze over het algemeen heel kleurrijk zijn. Marcus was zelf erg verbaasd, omdat er zoveel mooie werken waren opgeleverd. De kwaliteit was enorm hoog dit keer zo merkte Marcus op.

Bruin café

De publieksprijs ging naar Ronald Roelfsema, die zijn kunstwerk op hout had geschilderd. Frans zittend op een barkruk in een “bruin café”. Het straalde een soort warmte uit hetgeen ook mooi weergaf hoe hij Frans zag en kende. Een warme persoonlijkheid met hart voor de zaak en zijn personeel. Ronald ziet het als een soort van erkenning voor zijn werken en was heel blij met deze publieksprijs.

Dit artikel gaat door onder de video.

Frans wilde toch ook nog even het werk van Nynke van Zwol in de schijnwerpers zetten, want feitelijk was dit het werk dat de beste gelijkenis had met Frans. Géén schilderij gemaakt met olieverf, maar opgezet met houtskool. Je zou bijna denken dat het foto was aldus Frans. Dat Frans toch niet heeft gekozen voor dit werk heeft o.a. te maken met de creatieve inslag van het werk en de mate waarin het werk goed tot zijn recht zou komen in de zaak. Desondanks een heel groot compliment voor dit prachtige werk van Nynke.

Op de vraag aan Frans wat er nu ging gebeuren met alle andere werken moest hij nog even nadenken. Zijn vermoeden is, dat drie andere werken nog wel door hem zullen worden gekocht, waarbij ze een mooie plek zullen krijgen bij familieleden. Ook is een gedachte om ze te veilen en om de inkomsten uit die veiling dan te schenken aan het kunstcollectief.