Explosieve situatie rond het Leeghwaterpark (Update)

Leeghwaterpark Broca Media
Foto: Broca Media.nl

Purmerend – Rond 19:45 uur kwam er een melding binnen van een gevonden explosief.

De vindplaats werd met politie-linten afgezet. Overal liep politie en het was een drukte van jewelste.

Een eerste politieman die onze verslaggever sprak, vertelde dat er een explosief gevonden was, maar of het om een echt explosief ging werd betwijfeld.

Publiek

Hierop werd de vindplaats afgezet voor het publiek. Naast politie kwam ook de brandweer ter plaatste en even verderop stond een ambulance geduldig te wachten.

Binnen enkele minuten was er controle op de plek des onheils en konden de opruimingswerkzaamheden beginnen.

Veiligheid

De gezamenlijke hulpdiensten besloten in overleg met de veiligheidsregio dat er geen gevaar bestond voor het naast gelegen festivalterrein en dat hoefde niet ontruimd te worden.

De inmiddels gearriveerde explosieven-opruimingsdienst (EOD) onderzocht het voorwerp en stelde dit veilig.

Onderzocht

Het vermoedelijke explosief is meegenomen in een speciale beveiligde kist. Later zal het voorwerp worden onderzocht en mist schadelijk tot ontploffing worden gebracht.

De hulpdiensten lieten vooral zien hoe goed ze getraind zijn op een dergelijke situatie. Alles verliep keurig netjes en volgens protocol.

Compliment

Deze mannen en vrouwen verdienen een groot compliment voor hun inzet. De omgeving haalde opgelucht adem en ging over tot de orde van de dag.

Update.

In de nacht van zaterdag op zondag is een 26-jarige man in zijn woning in aangehouden. Hij wordt in verband gebracht met het plaatsen van het explosief.

De verdachte komt uit de gemeente Edam-Volendam. Naar zijn motief wordt nog onderzoek gedaan.