Ernst van Damme geniale gek of toch visionair

Ernst van Damme Broca Media
Foto: Cees Baerts
Purmerend/Beemster – Vier jaar geleden deed Van Damme mee aan de Gemeenteraadsverkiezingen. Destijds viel hij daarbij nipt buiten de boot.

Dit jaar doet Van Damme nogmaals een gooi naar een raadszetel. Zijn drie in getal sterke fractie is overtuigd van winst. De hoop op één en zelfs twee zetels neemt dagelijks toe. Lijst Van Damme zal hoe dan ook en volgens eigenzeggen de politieke arena betreden.

Van Damme werd 63 jaar geleden geboren in Amsterdam. Groeide daar op, genoot zijn opleiding en werkte later bij het Gemeentelijk Energie Bedrijf (GEB). Binnen het GEB heerste een AbvaKabo cultuur en werknemers werden aangemoedigd lid te worden.

Neerlandicus

Ook daar viel Van Damme op door zijn ongelooflijke vocabulaire. De man zou voor Neerlandicus door kunnen gaan. Mede door deze eigenschap wist hij zich al op jonge leeftijd op te werken tot secretaris van de bond die rond de drieëntwintig duizend leden behelsde.

Geen geringe taak, maar Van Damme draaide er zijn hand niet voor om. Zijn gevoel voor de mindere in onze samenleving is daar tot stand gekomen en later gevormd tot wat het nu is. We zouden hem de Lech Walesa van de lage landen kunnen noemen.

Zelf is hij niet van hoge komaf en zijn huidige leven speelt zich af in alle betrekkelijkheid die velen van ons kennen. Altijd op de fiets en het liefst binnen de grenzen van Purmerend. Hij streeft geen luxe na, maar rechtvaardigheid.

Strijder

Staat voor openheid en een samenleving waar iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Daarbij hamert hij op gelijke kansen voor iedereen. Verdraagzaamheid staat hoog in zijn vaandel. Deze oud-vakbondsman is een strijder in hart en nieren. En rust pas als er een -punt- achter staat.

Tijdens de Gemeenteraadsverkiezingen van 2018 is volgens Van Damme een ‘cordon sanitaire’, rond zijn persoon van kracht geweest. Een cordon sanitaire is een techniek waarbij men een ongewenste of gevaarlijke situatie probeert te isoleren.

Binnen de politiek spreekt men van een cordon sanitaire als een persoon of een initiatief consequent genegeerd wordt. ‘Positie elders’, is een ander woord voor de weigering personen bij zaken te betrekken.

Politicoloog

Voor iemand met een studie politicologie een doorn in het oog. Voor een man die slecht tegen onrecht kan, een dolksteek. En voor de nimmer aflatende Ernst van Damme de motivatie om het nogmaals te proberen.

Zijn verkiezingsprogramma is doorspekt van de belangen voor onze inwoners. Hoewel wij de haalbaarheid van standpunten niet kunnen toetsen aan de financiële betaalbaarheid.

“Financiële haalbaarheid is een kwestie van het stellen van prioriteiten”, spreekt ook hier de selfmade intellectueel. Zijn scherpe pen en waarnemingsvermogen zijn op z’n minst wonderbaarlijk te noemen.

Doortastend

Mocht Van Damme de raadszaal gaan betreden, dan heeft de gevestigde orde straks de handen vol aan deze kritische en doortastende man.

Anderen bekeken ook >>> klik hier