Een gewaarschuwd ijsliefhebber telt voor twee (Herhaling)

Bianca de Vries Broca Media
Foto: Broca Media.nl

Purmerend – Personeelstekorten en het verdwijnen van vaklieden leiden tot top drukte.

De Purmerendse machinehandel verwacht een run op het slijpen van schaatsen en roept mensen nu al op hun geliefde ijzers uit het vet te halen.

Ik ben er helemaal klaar voor, maar het moet niet gekker worden”, verteld ras onderneemster Bianca de Vries. Vorig jaar was het al een gekkenhuis en konden wij amper aan de vraag voldoen. Nu de temperatuur daalt komen de schaatsen van zolder. Welke kant het opgaat weet niemand, maar wees voorbereid op veel ijs dan kan het alleen maar gezellig worden.

De schaatsen stonden driehoog opgestapeld en er werd zelf in het weekeind doorgewerkt. Weken van hard werken werden beloond door talloze blije gezichten van ijsliefhebbers. De ijskoorts begint steeds vroeger in het jaar.

Periode

Logisch zegt De Vries, “de periode dat mensen kunnen schaatsen lijkt wel korter te worden. Voor de mensen denken aan schaatsen, is het mogelijk alweer voorbij. Onderhoud moet daarom vroeg in het jaar gedaan worden om straks niet mis te grijpen.”

Hierbij spelen zaken als het niet hebben van voldoende personeel en het wegvallen van vaklieden een belangrijke rol. Schaatsen slijpen is een specialistisch vak wat mede door de digitalisering van onze samenleving aan het uitsterven is.

Roomboter

Een goed geslepen paar schaatsen gaan als warme messen door de roomboter en vergroten het schaatsplezier. Waterland is met name geschikt voor korte en langere tochten. De vele weilanden en meren bieden daar ruim gelegenheid voor.

IJsclubs zijn dan ook vroeg in het jaar al bezig met het uitzetten van de meest aantrekkelijke routes. Vaak gebruikmakend van bezienswaardigheden of de mooist horecagelegenheden waar onderweg even gerust kan worden. Noord-Holland is een van de mooiste provincies voor een koude tocht over bevroren water.

Onderhoud

Daarnaast worden de gebruikte materialen waarvan schaatsen tegenwoordig gemaakt zijn steeds technischer. Onderhoud vergt inzicht en vakmanschap. Het voorkomen van een teleurstelling begint bij vakkundig onderhoud. Veel mensen onderschatten dat en proberen de vele doe-het-zelf-setjes.

Dat is gelijk een veel gemaakte fouten die garant staan voor het mislukken van wat een mooie schaats dag had kunnen zijn.

De Purmerendse Machinehandel is gevestigd aan de Flevostraat 170, te Purmerend.

Telefoon: 0299-423 146

Anderen bekeken ook: >>> Klik hier