Drank in je bast autosleutels tijdelijk in de brandkast

SUV Broca Media
Foto: BrocaMedia.nl

Purmerend – Het rijden met een borreltje op, kan zware consequenties tot gevolg hebben.

Beter drank in je bast, dan kleren in de kast. Je hoeft het niet te strijken of te plooien, je kunt het zo naar binnen gooien.

Helaas denken nog te veel mensen dat ze onaantastbaar zijn met een borrel op. De realiteit leert echter dat het vaak anders is. Deze week werd nog bekend dat Rai Vloet, middenvelder bij Heracles betrokken is geraakt bij een dodelijk verkeersongeval.

Op 14 november vorig jaar reed hij met hoge snelheid en onder invloed van sterke drank het gezin Roos aan. De ravage was enorm en de A4 nabij Hoofddorp was uren gestremd.

Gereanimeerd

De nog maar vier jaar jonge Gio Roos werd ter plaatse gereanimeerd, maar overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Deze week kwam al dit verdrietige nieuws naar buiten omdat de ouders van Gio het niet meer konden verkroppen. “We weten te veel om stil te blijven,” was hun argument.

Op 21 januari dit jaar volgde de schorsing van de voetballer door de directie van Heracles. De reden voor Heracles was. Nieuwe en meer volledige informatie omtrent deze fatale aanrijding.

Schade

Gisteravond viel de schade bij een aanrijding op de kruising Jaagweg/Gorslaan nog wel mee, maar ook dit ongeval had anders kunnen aflopen.

Ook hier was sprake van een bestuurder die onder invloed van sterke drank achter het stuur was gekropen. Het resultaat een flinke deuk in de SUV, maar ook in het imago van de betrokken bestuurder.

Wonder boven wonder raakte niemand gewond bij deze aanrijding. De enigszins verbolgen bestuurder werd ter plekke aangehouden en meegenomen voor een tweede ademanalyse.

Opmerkingen

Op FaceBook regende het opmerkingen die er niet om logen, maar wat kunnen de gevolgen inhouden

Wij deden een kleine rondvraag en dat is niet mals. Een bestuurder onder invloed, is mits bewezen, schuldig aan een strafbaar feit en loopt het risico op het volgende.

Rijden onder invloed is een strafbaar feit, wegenverkeerswet 1994 (Art.8 WvW). De politie vordert het rijbewijs in en er volgt een boete van rond de 1000.00 euro.

Educatieve maatregel

Het rijbewijs kan weer worden teruggevraagd via de officier van Justitie. Alleen komt daar het CBR achteraan met een cursus educatieve maatregel alcohol en verkeer. De onkosten daarvoor zijn rond de 1250,00 euro.

De betrokken hoeft daar niet aan mee te werken maar verliest dan de rijbevoegdheid om een voertuig waar een rijvaardigheidsbewijs voor nodig is te besturen voor een periode van vijf jaar.

De verzekering zal de schade aan derde of materialen altijd vergoeden, maar ook weer verhalen op de betrokken bestuurder. De schade aan het eigen voertuig dat betrokken is bij het ongeval, dus niet. Dat is dan verwijtbaar aan het plegen van een strafbaar feit.

Deurwaarder

Mocht er op het voertuig een financieel lease rusten, dan kan de leasemaatschappij door het wegvallen van de tegenwaarden van het voertuig, de betrokkenen vragen de schuld ineens af te lossen. Vaak zal dit gaan via een gerechtsdeurwaarder en een kortgeding bij de kantonrechter.

Is het voertuig via een commercial lease verkregen dan zal de leasemaatschappij eisen dat het lease bedrag zal worden voldaan inclusief de restwaarde van het voertuig tot aan het einde van het contract.

Is de bestuurder afhankelijk voor het uitoefenen van zijn werkzaamheden van een geldig rijbewijs. Dan dreigt ook nog het verliezen van de werkgelegenheid en inkomen.

Hypotheek

Daarmee neemt de betrokken bestuurder het risico bijvoorbeeld voor de kosten voor levensonderhoud of de hypotheek.

Om kort te gaan. Een gezellige avond met veel alcohol kan de laatste zijn in het leven van iemand die denkt na een borrel, “ik ben een formule 1 coureur.”

Dit alles los van eventuele gevolgen zoals bij Rai Vloet. Daarbij komt vreselijk genoeg een mensje van vier jaar jong om het leven. De ouders en familie zullen dat nooit meer te boven komen.

Wees wijs. Alcohol en verkeer gaan niet samen. Bovendien zijn de gevolgen gigantisch.