Dierenambulance staat alarm eten of gegeten worden (Herhaling 2019)

Rivierkreeft Broca Media
Foto: Pixabay

De Amerikaanse rivierkreeft komt zo langzamerhand voor in heel Nederland.

Deze week werden er een aantal gevangen door de Dierenambulance Purmerend. “Het begint een ware plaag te worden”, volgens Pim Langereis. “Die kreeft vreet de sloten kaal waardoor planten en ander leven verdwijnen.”

Enkele jaren geleden kwam de Amerikaanse rivierkreeft niet voor in Nederland. Nu hebben veel steden in Nederland hiermee te maken. “Wij vingen er een aantal in de buurt rond de Alligatorstaat. Daar lopen ze door de stegen op zoek naar voedsel.

Smakelijk hapje

Ze zitten vooral in stil of langzaam stromend water zoals sloten en kleine meertjes. Wanneer er een zuurstof of voedseltekort is in het water, dan kruipen de kreeften het water uit en gaan ze op zoek naar een smakelijk hapje.

Dat zou uw hond of kat kunnen zijn, maar ook een tam konijn of Hamster zou op het menu kunnen staan. Als ze hongerig zijn, dan worden het monsters. Bij de dierenambulance waren er een aantal opgevangen in een bak met water. Later bleek dat ze ook belangstelling voor elkaar hebben. “Er is een één gewoon opgegeten door zijn maatjes”, aldus Langereis.

Reiger

Deze kreeften vreten onze wateren leeg en kaal, hierdoor wordt ander leven bijna onmogelijk. De enige serieuze vijand van de rivierkreeft is de reiger. En de mens die er tegenwoordig op vist om ze te kunnen eten.

De rivierkreeft is kwetsbaar als hij van schil verandert of jongen krijgt. Op dat moment graaft de kreeft holletjes in de oevers. Het gevaar daarvan is dat koeien die uit de sloot willen drinken te water kunnen raken.

Oplossing

De meest voor de hand liggende oplossing lijkt, sloten en plassen leeg te vissen voor consumptie. Op dit moment is er maar een handjevol vissers die rivierkreeft mogen vangen. Dat er nog niet commercieel op rivierkreeft wordt gevist, heeft alles te maken met de regels voor de bevissing. Vissers willen meer duidelijkheid over de plaatsen waar gevist mag worden en op welke wijze erop gevist mag worden.

Voor als nog is het advies van Pim Langereis, “let op uw huisdier” Aardig zijn ze niet.