De schaatsgekte breekt in alle hevigheid weer los

Bianca de Vries Broca Media
Foto: Haico Kats
Purmerend – Schaatsen uit het vet, slijpen en genieten van die ijsdagen

Schaatsen, wie heeft dat nu nog nooit gedaan of geprobeerd? In de zestiger jaren was het vrijwel elke winter raak. Elk slootje dat bevroren was, werd wel bereden door de schaatsaanbidders. Hele tochten werden er georganiseerd, met koek en zopie uiteraard.

Struikelen en beurse plekken oplopen. Door het ijs zakken hoorde er soms ook wel bij. En ijsschotsen springen, we deden het allemaal. En soms kregen we zelfs ijsvrij van school. Helaas, dergelijke winters komen nog sporadisch voor. Nu krijg je vrij vanwege corona en mogen er geen tochten meer worden georganiseerd. Met de vorst en sneeuw in aantocht de komende week, leven de herinneringen van toen weer op. De schaatsliefhebbers halen hun schaatsen weer van zolder en uit het vet en hopen op een ware ijspret.

De Purmerendse Machinehandel hoopt ook op een ijskoude periode. Want eerlijk is eerlijk, ze hebben nog voldoende nieuwe schaatsen in voorraad of repareren en slijpen met heel veel kennis en ervaring uw huidige schaatsen.

IJzers scherp

Er staat een zo genaamde rondingslijper en een afwerkmachine om de ijzers scherp te maken. In geval van een klapschaats wordt het scherp maken van de schaats trouwens met de hand gedaan. Schaatsers die op natuurijs schaatsen vragen om andere rondingen dan schaatsers op kunstijsbanen zo vertelt men mij. Hoe meer ronding, hoe makkelijker je kunt draaien en bochten kunt nemen. De ijzers verschillen ook qua dikte. Op natuurijs schaatsen doet men veelal op dikkere ijzers, terwijl je op kunstijs veel dunnere ijzers toepast. Natuurijs is veel zachter dan kunstijs.

Naast het verkopen, repareren en slijpen van schaatsen is dit bedrijf ook gespecialiseerd in de verkoop van onder andere tuin- en parkmachines. Maar ook slijpt men kettingzagen, bestek voor cateringbedrijven, tuinscharen, beitels, en noem maar op.

Het huidige bedrijf wordt inmiddels 8 jaar geleid door Bianca de Vries. Haar grootvader was Cees van der Linden, die ooit een ijzerwarenwinkel had aan de gedempte singel. Het huidige bedrijf is ontstaan uit de samenvoeging van de ijzerwinkel van Cees met de schaatsenslijperij die te vinden was aan het Venediën.

Omgegooid

Toen Bianca het bedrijf ging runnen is het roer flink omgegooid. Het is weer een echt familiebedrijf geworden waar dochter, vader en moeder allemaal hun eigen rol in vervullen. Waar haar vader in het verleden meer bezig was met het aansturen van talloze personeelsleden heeft Bianca ervoor gekozen om het klein te houden en dat bevalt ze allemaal heel goed. Iedereen is weer aan het werk met de handen.

Dit artikel gaat verder onder de video.

De slijpmachines zijn allemaal in gereedheid gebracht om de schaatsliefhebbers tijdig van dienst te kunnen zijn. Advies van Bianca, wacht niet te lang met het eventueel brengen van je schaatsen voor onderhoud, want anders loop je de kans in de rij te moeten staan. Die tijd kun je beter benutten door lekker het ijs op te gaan, ervan uitgaande dat de weersvoorspellingen kloppen.

Betalen met tikkie

Eerst even bellen, dan aan de deur afleveren en na enkele uurtjes alweer ophalen. Betalen verloopt via een tikkie.

De Purmerendse machinehandel vindt u aan de Flevostraat 170, 1442 PZ in Purmerend. Telefoon: 0299-423146. Email: info@purmerendsemachinehandel.nl

Openingstijden: ma t/m vr van 08:30 – 17:30 uur; op zaterdag van 09:00 – 16:00 uur.