Danielle Schrumpf weet van wanten

Danielle Schrumf
Foto Mihlo Baerts
Purmerend – Deze van geboorte Haarlemse verruilde duin en zeezicht voor een flat in Purmerend. Daar waar de golfen haar gedachte meenamen tot na de horizon. Doemde nu een rokende vrachtwagen met stomende klei op. ‘Wat moet ik hier’, dacht ze. Geen frisse zeelucht, maar de stank van een kleine stad.

Onzeker als ze is begint ze haar bestaan op te bouwen. Eerst op het Ignatius College en later met een beroepsopleiding Edelsmid. ‘Dat Edelsmid, dat vond ik wel leuk’. Creatief werk en in mijn eigen wereldje. Gewoon rustig ergens in Amsterdam bij een kleine juwelier.

Mede door haar ontwapende manier van doen en laten, kreeg zij na drie weken al de sleutel van de zaak en liet de eigenaar zich amper meer zien. Ze runde de zaak van opening tot sluitingstijd alsof het haar eigen bedrijf was. En iedereen was tevreden, behalve Danielle. Na een korte tijd stapt ze op en gaat vrijwilligerswerk doen bij Club Welzijn. Dat doet ze naast een studie Sociologie.

Betrokken mens

Ook hier worden haar kwaliteiten en betrokkenheid al snel opgemerkt. ‘Zoek jij betaald werk’, vraagt iemand haar. Danielle is vooral geïnteresseerd in mensen en hun welzijn. Na het behalen van haar diploma Sociologie, komt ze in contact met de Bibliotheek Waterland. Als ze daar wordt aangenomen krijgt ze de opdracht mee, ’breng zoveel mogelijk mensen binnen’.

Als op het lijf geschreven begint ze ijverig aan deze nieuwe uitdaging en start een eerste “leesgroep” in de regio Waterland. Mensen die slecht of helemaal niet kunnen lezen, vinden in Danielle een maatje van grote waarde. En dan blijkt ze toch ook een ondernemer te zijn. Binnen zeven jaar zijn er wel vijfentwintig leesgroepen. Bescheiden zegt ze, ‘Ja, die worden allemaal gerund door collega’s hoor’. Want voorop lopen is niet aan haar besteed, bescheidenheid siert de mens, bescheidenheid siert Danielle.

Afspraken maken

Op dit moment organiseert de Bibliotheek samen met veel belangen-verenigingen en bedrijven de week van de alfabetisering, een drukke week met veel activiteiten. Afspraken maken met gasten en sprekers, maar ook de koffie en het contact met de pers. Alles ligt op haar bordje en ze geniet ervan. ‘Als je ziet wat onze medewerkers allemaal doen het is ongelooflijk en iedereen is razend enthousiast.’

Doe met ons mee

Ook dit jaar staat de week van de alfabetisering weer gepland op 9 tot 15 september 2019 Bedrijven en bibliotheken geven in verschillen de gemeenten in Nederland weer aandacht aan laaggeletterdheid. De 15e editie van de Week van de Alfabetisering heeft thema, “DURF! Doe je met ons mee?”

Foto Haico Kats

De bijeenkomst in de bibliotheek van Purmerend zal worden opgeluisterd door Cees Baerts, dyslectisch schrijver en Harry Rotgans wethouder Welzijn. ‘Rotgans’ heeft laag-geletterdheid in zijn huidige portefeuille. Beide heren lobbyen al langer voor meer aandacht voor de laag-geletterde in onze samenleving.

 

 

Danielle is er weer klaar voor. “De inspanning is het weer waard geweest”, besluit zij. de week van de alfabetisering staat gepland op 9 tot 15 september 2019

De Bibliotheek Waterland

Waterlandlaan 40

1441MP Purmerend

Voor meer informatie kunt u bellen met de klantenservice: 0299 433323