Carlo Robbé laat iedereen genieten van klein wild uit de Beemster

Carlo Robbé Broca Media
Foto: Broca Media.nl

Beemster/Purmerend – Het was een lange weg, maar dan toch toont Robbé zijn immense fotokabinet.

Het begon lang geleden. Robbé nam destijds een analoge camera ter hand en startte zijn foto carrière. Onder andere zijn schoonvader maakte hem enthousiast waarna hij uitgroeide tot een begenadigd fotograaf. Geen opleiding, maar gewoon doen.

Zijn interesse voor de natuur werd gewekt door het boogschieten. Deze prachtige sport wordt beoefend in clubverband. Leden strijden om het hoogste aantal punten. Wedstrijden vinden meestal binnen, maar ook buiten en bij bevriende clubs plaats. Na een bekwaam schutter op de baan te zijn geworden, werd zijn aandacht getrokken tot het zogenaamde 3D schieten.

3D-schieten wordt altijd buiten en voornamelijk in een bosachtige omgeving beoefend. De deelnemers lopen een vastgesteld parcours en onderweg staan kunststof beesten op verschillende afstanden opgesteld.

Passie

Wie aan het einde van een sessie de meeste punten heeft weten te verzamelen, is de dag winnaar. Deelnemers lopen daarbij uren in de natuur en genieten van het buiten zijn. Robbé viel het gelijk op hoe mooi de natuur eigenlijk was en dat vormde de basis voor zijn huidige passie.

Schieten doet hij nog wel, maar dan met een 600 millimeter telelens. Het doelpakket is vervangen door voornamelijk klein wild uit de Beemster. Voor een Sperwer of een Buizerd ligt hij soms uren bewegingloos is de struiken om de meest ideale foto te scoren.

Zo is hij regelmatig te vinden rond Fort Spijkerboor waar nu ook zijn werken te bezichtigen zijn. Rond de Beemster is zoveel klein wild te fotograferen. “De mensen hebben geen idee wat er onder de rook van Amsterdam leeft”, volgens Robbé.

Beleving

Op aangeven van vrienden en kennissen heeft hij daarom een deel van zijn duizenden foto’s afgedrukt op grote doeken en tentoongesteld. Om deze beleving compleet te maken hij een deel van zijn verzameling opgezette roofvogels toegevoegd.

Robbé maakt zich tegelijkertijd zorgen om de vogelstand. “80% van de vogelpopulatie is verdwenen. Dat is mede te wijten aan de virusziekte ‘Usutu’.

Het Usutu-virus werd voor het eerst geconstateerd in Afrika en wordt onderling overgebracht door muggen. Vermoedelijk is het virus met verschillende trekvogels meegekomen naar Europa. Het dook voor eerst op in Oostenrijk.

Massale slachting

Later verspreidde het virus zich over heel Europa In 2012 zorgde het voor een massale slachting onder de merels. Meer dan 300.000 vogels stierven aan de gevolgen van de ziekte.

In sommige delen van Europa was de sterfte zo massaal dat de merels praktisch waren verdwenen uit de tuinen en parken. “Dat is wat je opvalt als je zo met de natuur bezig bent als ik. Wij mensen hebben er een puinhoop van gemaakt”, aldus Robbé.

Expo

De expositie start op 30 april en is voor twee maanden te bezoeken voor publiek.

Adresgegevens: Westdijk 46, 1464 PC Westbeemster.

De opening zal rond 11:00 uur op 30 april worden verricht door Barend de Boer Stads ecoloog van de Gemeente Purmerend en Beemster.

Taal of tikfoutje gezien? Laat het ons weten. Tikfoutje@Brocamedia.nl