Burgemeester Don Bijl sluit alweer een drugswoning

Politie Broca Media
Foto: Broca media

Purmerend – Op 22 februari 2022 heeft burgemeester Don Bijl een woning voor drie maanden gesloten.

In de flat in de Citerstraat werd een grote hennepkwekerij aangetroffen. In totaal zijn er 1030 planten gevonden, verdeeld over verschillende ruimtes. De woning werd niet bewoond. De hennepkwekerij kwam aan het licht doordat de stroom regelmatig uitviel. Uit onderzoek bleek vervolgens dat er een illegale stroomaansluiting was geplaatst in de meterkast van de woning.

De woning was volledig ingericht als hennepkwekerij. De aangetroffen hoeveelheid is zo groot dat mag worden aangenomen dat de drugs bedoeld waren om te verhandelen. Ook was er sprake van diefstal van elektriciteit. Door de illegale aansluiting was gevaar voor kortsluiting ontstaan. Vanwege deze omstandigheden wordt de woning voor drie maanden gesloten.

Sluiting

De burgemeester is volgens de Opiumwet bevoegd om over te gaan tot het sluiten van het pand. Dit mag alleen voor bepaalde tijd en als er sprake is van de aanwezigheid van drugs boven de normen voor eigen gebruik, of als sprake is van voorbereiding daartoe. Het besluit van burgemeester Bijl betekent dat de huidige gebruiker(s) en anderen het appartement voor drie maanden niet mogen betreden. Op de gesloten woning zijn posters geplakt met de tekst “verzegeld” en “drugspand gesloten”.

De sluiting is bedoeld om te doorbreken dat het appartement bekendstaat als drugspand en om de openbare orde te herstellen. Burgemeester Don Bijl: “Ondermijnende drugscriminaliteit, zoals drugshandel, drugsoverlast en drugsproductie vormt een ernstige inbreuk op de openbare orde en leiden tot een onveilige en onprettige leefomgeving en worden daarom niet getolereerd in Purmerend. Elke inwoner van de gemeente Purmerend moet zich veilig voelen in de eigen leefomgeving. Daarom is het belangrijk dat inwoners verdachte situaties, bijvoorbeeld (vermoedens van) drugshandel en hennepkwekerijen, blijven melden.”

Verdacht

De burgemeester doet een oproep aan de inwoners in Purmerend: “Heeft u een vermoeden van een verdacht adres? Maak dan melding bij de politie op telefoonnummer 0900-8844, via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000 of bij de gemeente via fraudemeldpunt@purmerend.nl.”