Burgemeester Don Bijl sluit drugswoning Overwhere

IJsendijkstraat Broca Media
Foto: Aangeleverd

Purmerend?Beemster – Burgemeester Bijl heeft op 28 september 2021 een woning aan de Van IJsendijkstraat voor een bepaalde tijd gesloten.

De woning in de wijk Overwhere wordt voor zes maanden gesloten.

De koopwoning ligt in een appartementencomplex en werd particulier verhuurd. In de woning werd een reeds geoogste hennepkwekerij en 6 kilo hennepgruis aangetroffen. Dit wordt vaak gebruikt om wietolie mee te maken. Het gruis heeft een geschatte waarde van meer dan 20.000 euro. Daarnaast werd in de woning een boksbeugel aangetroffen en een groot keukenmes dat naast de voordeur werd bewaard.

Er was sprake van gevaarzetting voor de omgeving doordat er illegaal elektriciteit werd afgetapt. Daarnaast was sprake van overlast voor omwonenden en bijkomend gevaar omdat de kwekerij in een appartementengebouw was gestart. Vanwege deze verzwarende omstandigheden wordt de woning voor zes maanden gesloten in plaats van de standaard drie maanden.

Zes maanden

De burgemeester is volgens de Opiumwet bevoegd om over te gaan tot het sluiten van de woning. Dit mag alleen voor bepaalde tijd en als er sprake is van de aanwezigheid van drugs boven de normen voor eigen gebruik, of als sprake is van voorbereiding daartoe. Het besluit van burgemeester Bijl betekent dat de huidige gebruikers en anderen de woning voor zes maanden niet mogen betreden. Op de woning die gesloten is, zijn posters geplakt met de tekst “verzegeld” en “drugspand gesloten”.

De sluiting is bedoeld om te doorbreken dat de woning bekendstaat als drugspand en om de openbare orde te herstellen. Burgemeester Don Bijl: “Ondermijnende drugscriminaliteit, zoals drugshandel, drugsoverlast en drugsproductie vormt een ernstige inbreuk op de openbare orde en leiden tot een onveilige en onprettige leefomgeving en worden daarom niet getolereerd in Purmerend.

Leefomgeving

Elke inwoner van de gemeente Purmerend moet zich veilig voelen in de eigen leefomgeving. Daarom is het belangrijk dat inwoners verdachte situaties, bijvoorbeeld (vermoedens van) drugshandel en hennepkwekerijen, blijven melden.”

De burgemeester doet een oproep naar de inwoners in Purmerend: “Heeft u een vermoeden van een verdacht adres? Maak dan melding bij de politie op telefoonnummer 0900-8844, via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000 of bij de gemeente via fraudemeldpunt@purmerend.nl.”