Burgemeester Don Bijl sluit drugspand in Baanstee

Politie Broca Media
Foto: Broca Media.nl

Purmerend – Op 24 mei 2022 heeft de burgemeester een bedrijfspand aan de Visserijweg voor zes maanden gesloten.

In het pand op bedrijventerrein Baanstee Noord waren voorbereidingen getroffen om een hennepkwekerij op te zetten. Er groeiden nog geen planten in het pand, maar er was wel al gerommeld aan de stroom- en watervoorziening. Alles op de locatie was duidelijk ingericht voor de productie van een kwekerij.

De hennepkwekerij in aanbouw kwam aan het licht tijdens een integrale controle op het bedrijventerrein op 23 maart van dit jaar. Deze controle vond plaats in samenwerking met de politie. De aangetroffen spullen zijn in beslag genomen. Hoewel er nog geen planten groeiden, was wel sprake van strafbare voorbereiding, zoals dat heet. Vanwege deze omstandigheden wordt het pand voor zes maanden gesloten.

Sluiten

De burgemeester is volgens de Opiumwet bevoegd om over te gaan tot het sluiten van het pand. Dit mag alleen voor bepaalde tijd en als er sprake is van de aanwezigheid van drugs boven de normen voor eigen gebruik, of als sprake is van voorbereiding daartoe. Het besluit van burgemeester Bijl betekent dat de huidige gebruiker en anderen het pand voor zes maanden niet mogen betreden. Op het gesloten pand zijn posters geplakt met de tekst “verzegeld” en “drugspand gesloten”.

De sluiting is bedoeld om te doorbreken dat het pand bekendstaat als drugspand en om de openbare orde te herstellen. Burgemeester Don Bijl: “Ondermijnende drugscriminaliteit, zoals drugshandel, drugsoverlast en drugsproductie vormt een ernstige inbreuk op de openbare orde en leiden tot een onveilige en onprettige leefomgeving en worden daarom niet getolereerd in Purmerend. Elke inwoner van de gemeente Purmerend moet zich veilig voelen in de eigen leefomgeving. Daarom is het belangrijk dat inwoners verdachte situaties, bijvoorbeeld drugshandel en hennepkwekerijen, blijven melden.”

Melden

De burgemeester doet een oproep aan de inwoners in Purmerend: “Heeft u een vermoeden van een verdacht adres? Maak dan melding bij de politie op telefoonnummer 0900-8844, via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000 of bij de gemeente via fraudemeldpunt@purmerend.nl.”