Balletje-balletje is begonnen met bewoners de Keyser

SVP verdeelstation Broca Media
Foto: Broca Media
Purmerend/Middenbeemster – Voor de één een droom voor de ander een drama.

Nieuwbouwplannen, Co2 reductie, het milieu en een leven zonder gas. Het lijkt allemaal nog zover weg, maar niets is minder waar. Hierbij spelen verantwoordelijkheid en mogelijkheden blijkbaar niet samen, maar in andere teams.

Verantwoording is als de bal in een voetbalspel. Zodra de bal in het spel komt, proberen tweeëntwintig mannen er zo snel mogelijk weer van af te komen. En het ultieme is, de bal in het doel van de ander. We noemen het balbezit, maar het tegenovergestelde is de waarheid.

Steeds duidelijker hebben bedrijven, instellingen en overheden dit spel tot in de haarvaten verfijnd. De verantwoording stopt bij de lengte van het eigen bureau. En ondanks alle normeringen en certificaten lopen de belangen meer dan ooit tevoren langs elkaar heen.

Milieu-drammers

Burgers begrijpen de overheid niet meer en andersom. Plannen zoals Co2 reductie en milieu zijn min of meer, een ‘ver-van-mijn-bed-show.’ Hierbij opgemerkt dat er een aantal milieu-drammers tegen beter weten in, hun zin weet te krijgen. Geholpen door de grote financiële machten en sociale media roepen zij van de daken het ‘ei van Columbus’ opnieuw te hebben uitgevonden.

Zo worden de duurste projecten verheven tot een oplossing waar de mensheid niet op zit te wachten. Kosten wat het kost worden de duurste projecten met subsidies overeind gehouden. Hierbij niet te vergeten: ‘waar gewerkt wordt, daar vallen spaanders.’ Dus jaren na het ophemelen van de mooiste en meest ambitieuze plannen komt de ontnuchtering en vallen de schellen van de ogen.

En dan is het opnieuw zoeken naar de verantwoordelijke. Vaak verscholen op een idyllisch eiland met een cocktail in de hand en aan de rand van het zwembad, is de schuldige onkwetsbaar. Persoonlijke rijkdom of verheerlijking vieren hoogtij. Onaantastbaar en gesteund door nieuwe normen en certificaten, leven zij als God in Frankrijk.

Onbegrip

Op dit moment zijn gasvrij en Co2 de sleutelwoorden voor toenemend onbegrip. De meest onbekwame bestuurders zijn aan de bal, om maar in voetbaltermen te blijven. Het schuiven met verantwoordelijkheden heeft definitief plaats gemaakt voor het handelen in mogelijkheden. Waarbij het samen behalen van de laatste spelminuut al lang niet meer het doel is.

Plan de Keyser in Middenbeemster is daar een slecht voorbeeld van. Kopers van deze luxe en dure optrekjes worden middels slimme koopcontracten buitenspel gezet. Technische beschrijvingen en handig in elkaar gezette teksten verschaffen geen duidelijkheid, maar zijn eerder bedoeld om te verdoezelen en te verwarren.

Deze redactie is in het bezit van beide contracten en hebben de verantwoordelijken om een verklaring gevraagd. Ook daar lopen slimme juristen zich aan de zijlijn warm om ons buitenspel te zetten. Duidelijke vragen worden handig omzeild met warrige antwoorden. Want ook hier geldt, wie zich buiten het zestienmeter gebied begeeft, is geen gevaar.

Eén tweetje

Op dit project worden kopers verplicht warmte en warmwater af te nemen van Stadsverwarming Purmerend. Warmte die het bedrijf op dit moment niet kan leveren zonder een ‘één-tweetje met de regels te spelen.’ “De grondeigenaren liggen dwars”, wordt er gezegd. Maar hoe is het dan mogelijk dat er al miljoenen euro’s zijn uitgegeven aan een project waar niemand nog van weet of ze de laatste minuut uitspelen.

Ondeugdelijke noodvoorzieningen moeten het spelen in reservetijd rekken tot er een betere oplossing ingezet kan worden. Hierbij kijken aspirant-kopers vanaf de zijlijn toe hoe er met hun belangen wordt omgegaan. Op dit moment zijn er op het project de Keyser een aantal woningen opgeleverd. Wij gingen langs om naar de stand van zaken te informeren.

De warmtevoorziening komt van een tweetal zeecontainers welke zijn omgebouwd tot technische ruimte met daarin een gasgestookt Cv-systeem. Vanuit deze containers krijgen de trotse bezitters van de prachtige huizen een erbarmelijk deel aan warmte geleverd. Enige opluchting is er wel want een week of vier geleden waren het nog olie gestookte Cv-ketels. Deze werden na een artikel van Broca Media heel snel vervangen door gasgestookte units. Nog steeds niet gasloos dus.

De tekst gaat onder de video verder.

De warmhoudfunctie op de afleverset welke moet zorgen voor warmwater binnen de daaraan gestelde tijd, werkt niet zoals dat zou moeten. De aanvoertemperatuur ligt ver onder de gewenste temperatuur en warmwater bij een tappunt kan wel tot twee en een halve minuut duren. Daarbij wordt dan een temperatuur gehaald die binnen de legionella risicogrens ligt.

Legionella zit van oorsprong in ons drinkwater, waar het geen kwaad kan zolang de concentratie niet te hoog is. U kunt er mee koken en wassen, maar ook drinken levert geen gevaar voor de gezondheid op. Anders is het als u gaat douchen of de tuin sproeien. Dan ontstaat er verneveling en kunnen aerosolen zich in de lucht verspreiden.

Legionella

Door inademing hiervan kan een soort van longontsteking ontstaan. Legionella of veteranenziekten werd voor het eerst ontdekt in Amerika na een bijeenkomst van veteranen in 1976. Wij kennen de West-Friese flora in Bovenkarspel waar 32 mensen de dood vonden in 1999. Tevens werden er honderden mensen ziek.

Hierdoor werd deze uitbraak de grootste legionella ramp in de Nederlandse geschiedenis. Legionella wordt overigens zelden gevonden bij mensen onder de 40 jaar. De grootste risicogroepen zijn: mensen ouder dan 60 jaar, rokers, personen met een slechte gezondheid of zij die door medicijnengebruik een verminderde afweer hebben. Voor meer informatie kunt u terecht op de site van het RIVM.

Afgelopen week hebben een tweetal gerenommeerde installateurs de Cv en watertemperaturen gemeten. Daarbij kwamen zij tot de schokkende ontdekking dat deze flink tekort schieten. Vragen bij Stadsverwarming Purmerend, verantwoordelijk voor de warmwaterlevering, leverde het volgende antwoord op. “Mocht de temperatuur niet voldoende zijn, dan kunnen bewoners contact opnemen met onze technische dienst.”

Onderschat

Antwoord op de vraag of er opleverrapporten waren die kunnen aantonen dat er voldoende veilig water geleverd kan worden, kregen wij niet. Op de veertien technische vragen die wij stelden kregen wij wel geteld drie onvolledige antwoorden terug. Gelukkig zijn wij (red) niet geremd door het ontberen van enige kennis omtrent deze materie. Hierdoor zijn wij heel goed in staat een gedegen conclusie te trekken. Legionella wordt nog steeds of opnieuw onderschat.

De gasleiding die kriskras over het bouwterrein ligt, is bij de Cv-opstelling duidelijk zichtbaar omdat er onvoldoende dekking boven aanwezig was. Normaliter hoort er boven een gasleiding 80 centimeter grond te liggen. Ook de kleur van een gasleiding en kwaliteit is omschreven in de gaswet. In dit geval betreft het 75 millimeter zwarte Tyleenleiding met gele strepen. Op ons aangeven zijn deze week de hekken ruimer om het bouwsel van containers gezet zodat er een geringere kans bestaat op mechanische schade. Schade veroorzaakt door een kind met een schepje werd door de autoriteiten van de hand gewezen.

De gemeten aanvoer en retour temperaturen bij het zogenaamde verdeelstation is volgens Stadsverwarming Purmerend rond de 80 á 85 graden. Ruim voldoende schrijven zij om de warmte vraag aan te kunnen. Wij meten met een niet geijkte warmtebeeld camera temperaturen van rond de 57 graden op leidingwerk bij de Cv-opstelling.

Koopcontracten

Op dit moment lopen er nog onderzoeken naar de wetmatigheid van de koopcontracten. Hierin worden kopers verplicht van bepaalde commerciële bedrijven diensten af te nemen en dat is volgens ons verboden. Waar monopoly positie begint, eindigt marktwerking. Bovendien ontstaat er de kans van oneerlijke concurrentie omdat de één niet mag leveren terwijl de ander zwaar gesubsidieerd wordt.

Mocht u twijfels hebben over de geleverde watertemperaturen. Dan kunt u contact opnemen met Stadsverwarming Purmerend. Telefoon 0900 9807. Na kantooruren wordt u automatisch doorgeschakeld. Een briefje schrijven kan ook: Klantenservice, Antwoordnummer 107, 1440 VB Purmerend. Een postzegel plakken is dan niet nodig.

Wordt vervolgd…

Tikfoutje gezien? Laat het ons weten via: Tikfoutje@BrocaMedia.nl