Antioxidanten Paul Bode geeft duidelijke uitleg

Paul Bode Broca Media
Foto: Cees Baerts
Advertorial – Vrije radicalen ontstaan door te veel zonlicht, stress, alcohol, roken, slecht slapen en ongezonde voeding.

Ons lichaam maakt vrije radicalen in kleine hoeveelheden. Dit is goed omdat deze zich binden aan een ziekteverwekker en ons lichaam te verlaten. Ze maken indringers als bacteriën onschadelijk en zijn daardoor onmisbaar. Ze houden onze gezondheid op peil.

Wanneer er te veel vrije radicalen ontstaan door invloeden van buitenaf. Dan lopen wij wel een risico zoals foute celdeling en vroegtijdige huidveroudering. Door te veel zonlicht, stress, alcohol, roken, slecht slapen en ongezonde voeding kan er een explosieve groei ontstaan.

Vriendje

Normaal heeft een molecuul twee neutronen, maar een vrije radicaal is een molecuul welke één neutron mist en daardoor instabiel wordt en zijn omgeving oxideert ofwel aantast. Wanneer er één neutron mist, zal de molecuul snel op zoek gaan naar een ‘vriendje.’ Hij steelt er één weg bij een gezonde molecuul, waardoor deze op zijn beurt kapotgaat. Met als gevolg dat ook deze molecuul op zoek gaat naar een ‘vriendje.’

De tekst gaat verder onder de tekst.

Het is een vicieuze cirkel die tot schade leidt aan huidcellen, collageen en elastine. Dit is waarom schade door vrije radicalen vroegtijdige veroudering van de huid kan veroorzaken. Het mooie aan antioxidanten is dat ze in staat zijn een vriendje af te staan aan een vrije radicaal en blijven daarbij zelf onaangetast. De vrije radicaal wordt geneutraliseerd, omdat de antioxidant de cel stabiel houdt. Hierdoor wordt de vicieuze cirkel gestopt.

Zuurstof

Ons leven lang zal dit gebeuren en het is dus ook een normaal proces. We hebben zuurstof nodig om te kunnen leven, maar diezelfde zuurstof zorgt er ook voor dat ons lichaam langzaam “weg roest” en dus verouderd.

Vergelijk dit met een appel. Wanneer u deze doormidden snijdt en blootstelt aan zuurstof verkleurt de appel na een korte tijd en wordt bruin. Wanneer er citroensap over de opengesneden appel wordt gedruppelt, zal dit niet gebeuren omdat citroensap antioxidanten bevat.

Verouderingsproces

Door antioxidanten te gebruiken in uw dagelijkse huidverzorging kan het verouderingsproces vertraagd worden. Antioxidanten werken nog beter wanneer er meerderen verwerkt zijn in een product, omdat ze elkaars werking kunnen versterken.

Zo zijn vitamine C en E een veel voorkomend duo. Daarnaast zorgen antioxidanten in cosmetica niet alleen voor het vangen van vrije radicalen in de huid. Ze zorgen er ook voor dat de ingrediënten in de cosmetica niet oxideren. Blijf dus gerust ademen en breng een bezoek aan uw huidcoach en laat u adviseren welke antioxidanten het beste zijn voor uw huid.

Tikfoutje gezien? Laat het ons weten op: Tikfoutje@Brocamedia.nl